Katere tuje jezike naj se uči otrok?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Katere tuje jezike naj se uči otrok, da mu bodo v prihodnosti nudili kar največ prihodnosti?
Oglej si celoten članek

Na britanskem letališču Heathrow, oziroma v njegovem specializiranem centru za ekonomijo in poslovanje, so pripravili analizo koristnosti učenja tujih jezikov. Kot ugotavlja študija, bi se morali britanski otroci, ki seveda že sami po sebi obvladajo angleščino, nujno učiti še francoščine, nemščine ali mandarinščine, saj bodo ti trije jeziki v naslednjih desetih letih omogočali največ priložnosti.

Prav poznavanje tujih jezikov bo v prihodnjih letih omogočalo bistvene pospeške za britansko gospodarstvo, so še izračunali v centru. Med prvimi tremi tujimi jeziki torej ni španščine, italijanščine, arabščine ...

Letališče Heathrow je v sklopu kampanje zavedanja o nujnosti učenja tujih jezikov izvedla tudi zanimivo kampanjo, ko so izdelali aplikacije in natisnili karte, prek katerih se lahko otroci med čakanjem na enostaven način učijo klasičnih fraz v tujih jezikih ter na ta način tudi komunicirajo z otroki, s katerimi se srečajo na letališču.

Britanski otroci so znani po tem, da zelo slabo govorijo tuje jezike, kar petina jih ima tudi odpor do njihovega učenja, piše Yorkshire Post. Kar 45 odstotkov staršev je v anketi priznalo, da se njihov otrok oziroma mladostnik ni sposoben sporazumevati v drugem jeziku, kot materni angleščini.

Za Slovenijo velja, da se skoraj 90 odstotkov prebivalcev poleg v svojem maternem jeziku zna sporazumevati vsaj še v enem tujem jeziku, od tega v povečini v angleščini, sledi nemščina. V Evropski uniji naj bi sicer veljala formula 1+2, torej da bi vsak prebivalec znal vsaj dva tuja jezika. 

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:51 25. April 2017.

    micika, kaj naj rečem? Pometi pred svojim pragom, ker je tvoja slovenščina porazna. Naj omenim samo nekatere: narobe postavljene vejice, …

  • 15:48 23. April 2017.

    SLOVENŠČINO,naj se naučijo,SLOVENŠČINO in ne spačeno slovenščino,kot,je cool,reterdiran,kulsko,fakič,suking,pising,weed,đuli,fakat,hepi..itd tako mladina govori

  • 13:44 23. April 2017.

    1 + 2 v SLO? Pri vedno več čefurjih in šiptarjih? Sanje.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.