Kateri minister bo odšel?

Foto: Žurnal24 Slišati je celo primerjave zdajšnjih razmer v Zaresu z razmerami v LDS pred leti
Koalicijske zdrahe. Pahor Lahovniku poslal pismo, naj še opravlja ministrske naloge.
Oglej si celoten članek

Pismo. Premier Borut Pahor se je po naših neuradnih informacijah na pismo ministra Mateja Lahovnika v torek odzval tako, da mu je pisal, naj še naprej opravlja vse ministrske naloge.

Težko do kompromisa
Med Lahovnikom in Gregorjem Golobičem naj bi počilo, ker naj bi se dogovorila, da Ultrino podjetje Margento ne bo nastopilo na razpisu Lahovnikovega ministrstva, a se je to vseeno zgodilo.

Ne. "Vlada, v kateri vladajo takšni medsebojni odnosi med koalicijskimi partnerji, za nas ni opcija," se je prvak SLS Radovan Žerjav odzval na namige iz SD, da bi lahko ob izstopu Zaresa SLS vstopila v koalicijo.

Iz Zaresa je slišati, da bi moral o stališču Lahovnika z etičnega zornega kota stališče zavzeti tudi svet Zaresa. Lahovnik je na tem primeru potegnil svoj standard med moralnim in nemoralnim, ne pa med legalnim in nelegalnim početjem, kot se je izrazil eden od virov.

To bi utegnilo biti povezano tudi z izjavo Irme Pavlinič Krebs, da bo imela zaradi tega težave pri pogajanjih s sindikati. Poznavalci ocenjujejo, da je bilo to sporočilo ministrice za javno upravo iz Zaresa svoji stranki, ne pa vladi. Pavlinič Krebsova najbrž ne bo odšla, so povedali naši viri, čeprav naj bi bila zelo kritična do početja obeh – tako Lahovnika kot Golobiča. Zanju pa se čedalje bolj šušlja, da njun soobstoj v vladi pravzaprav ni več mogoč, čeprav viri menijo, da Pahor igra na karto kompromisa med Golobičem in Lahovnikom, a da ga bo tokrat težko našel.

Kekov poziv Pahorju
Besed Pavlinič Krebsove ni razumeti kot podpore Lahovniku, je prepričan poslanec Zaresa Franci Kek. Se mu zdi pa "zelo pomembno, da se Pahor na Lahovnikovo dejanje odzove s konkretno potezo in ugotovi, ali je narobe to, kar Lahovnik očita Golobiču – da eno podjetje ne sme poslovati pod enakimi pogoji kot vsa druga v tej državi – ali pa je napaka Lahovnikovo pismo".

Kaj takega pa še ne
Mirko Bandelj, nekdanji generalni sekretar vlade:
Ne, ni še bilo takšnega primera, da bi en minister iste stranke pisal predsedniku vlade o drugem ministru. Če bi takšen primer v preteklosti bil, bi bilo nezaslišano. V času Peterletove vlade so sicer bili različni spori med ministri, vendar pa takšnega ni bilo.

Božo Predalič, generalni sekretar prejšnje vlade: Tak način komuniciranja je skrajno nenavaden, zlasti če gre za dva strankarska kolega. Če je treba, delo ministrov ocenjuje predsednik vlade, Lahovnikovo pismo pa kaže na razklanost v vladi. Opozarja na resne stvari, težava pa je, na kakšen način.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.