Kazen na podlagi visoke plače, ki je že dolgo ni več

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Ko so ga na sodišču vprašali, koliko plače ima, je še imel dobro službo, potem je ostal brez nje, zdaj ima minimalno plačo, kazen pa so mu zaračunali na podlagi dobre plače. Je to normalno?
Oglej si celoten članek

Sodišče lahko kazen izreče na podlagi plače, a katere plače? V trenutku storitve kaznivega dejanja ali na dan, ko sodba postane pravnomočna? Ne eno, ne drugo.

Bralec, ki je bil obsojen v kazenskem postopku (ne za premoženjski delikt) trdi, da so mu denarno kazen izračunali na podlagi visoke plače, ki jo je imel, ko se je sodni postopek začel in jo je na zaslišanju navedel med osebnimi podatki na začetku postopka. Sojenje je nato s pritožbami trajalo več kot dve leti, vmes je ostal brez službe, zdaj, ko mora več tisoč evrov kazni plačati, pa ima minimalno plačo.

Podatki naj ne bi bili starejši kot eno leto ...

Zakon določa le, da mora pri določanju dnevnega zneska (poenostavljeno dnevne plače, ki je osnova za izračun kazni) sodišče skladno z zakonom upoštevati podatke, ki ob izrekanju kazni niso starejši več kot eno leto. Kazen se izreče s sodbo na prvi stopnji (če se kasneje ta kljub morebitnim pritožbam ne spreminja), do takrat pa je očitno čas, da sodišču sporočiš, če si na primer izgubil službo.

V konkretnem primeru so bili podatki stari več kot eno leto, saj je bila sodba na prvi stopnji izrečena marca lani, obsojenec pa je bil zaslišan v začetku leta 2013. Zakon sicer dopušča izjemo: "Če sodišče podatkov za določitev višine dnevnega zneska ne more pridobiti ali bi bila njihova pridobitev povezana z nesorazmernimi težavami ali zamudo," lahko uporabijo tudi starejše podatke. V primeru, o katerem pišemo, o kakšnih težavah s pridobivanjem podatkov ne more biti govora, saj obdolženi, kot trdi, ni zamudil nobene razprave, a je zadeva, ker je kazen že poravnal, zaključena.

"S sistemom odmere denarne kazni v dnevnih zneskih (in ne v absolutnem, nominalnem znesku) se zasleduje cilj, da je izrečena denarna kazen čim bolj prilagojena premoženjskemu stanju posameznika, ki pa jih mora v vsakem konkretnem primeru posebej ugotoviti sodišče," še pojasnjujejo na ministrtstvu za pravosodje.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:54 29. April 2015.

    Kadar je treba plačat so vsi brez službe, ko je treba v zapor so vsi bolani... Čudno deluje sodišče na …

  • 08:38 29. April 2015.

    Tudi dejanje, katerega posledica je kazen je storil v času večje plače torej... PLAČAT JE TREBA!

  • 07:38 29. April 2015.

    Kako obstaja kaznovanje plešastega za dnevno neprihajanje v parlament (da ne pozabim, takrat politik v zaporu, ki ga je US …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.