Kazenske točke razburjajo

Foto: Žurnal24 Cena programa varne vožnje, po zbranih 13 kazenskih točkah, ki ga opravljajo poo
Zaradi kazenskih točk je lani vozniško dovoljenje izgubilo 3.130 voznikov.
Oglej si celoten članek

Kazenske točke so po mnenju prometnih strokovnjakov učinkovit način discipliniranja nevarnih voznikov. Statistika to potrjuje, saj je leta 2008 zaradi prekoračitve meje 18 točk vozniško dovoljenje izgubilo kar 3.130 voznikov, od tega 1.252 voznikov začetnikov (meja: 7 točk).

Seštevek le s prošnjo

Na uredništvo se je obrnilo več nezadovoljnih bralcev, ki ne vedo skupnega števila kazenskih točk zaradi prekrškov v prometu. Na ministrstvu za pravosodje, ki vodi evidenco kazenskih točk, pojasnjujejo, da so za obveščanje o prejetih točkah zadolženi policija in sodišča. O prejetju kazenskih točk je voznik, ki stori prekršek, obveščen od policije ob izreku kazni oziroma od sodišča ob izreku pravnomočne sodbe. Obveščajo pa tudi o dosegu ali presegu 8 ter 13 kazenskih točk. Takrat zakon predvideva udeležbo programa varne vožnje.

 

Točke in prekrški

Odvzem vozniškega dovoljenja: Za naslednje prekške je poleg globe zagrožen tudi takojšen odvzem vozniškega dovoljenja (18 kazenskih točk, 7 za voznike začetnike).
• Vožnja pod vplivom alkohola nad 0,71 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.
• Prekoračitev hitrosti za več kot 50 kilometrov na uro v naselju ali 30 v območju za pešce (območju umirjenega prometa).
• Upiranje preizkusu z alkotestom ali zdravniškemu pregledu.

Zakon sicer določa, da se podatki iz evidence kazenskih točk posredujejo samo na podlagi pisne prošnje posameznika, na katerega se podatki nanašajo. Obrazec za izpisek iz evidence najdete na spletni strani ministrstva za pravosodje, na spletnem naslovu http://www.mp.gov.si/si/potrdila_in_obrazci.

O izbrisu ne obveščajo
Voznikov se o izbrisu kazenskih točk iz registra ne obveša, saj se toke izbrišejo po treh letih od pravnomonosti izrečene kazni.
Če ste prekoračili 13 točk, lahko do 17. točke pričakujete sodno napotilo na usposabljanje za varno vožnjo. Če ste polovico točk dobili zaradi vožnje pod vplivom alkohola, pa še predavanje o nevarnostih takšne vožnje. Po uspešno opravljenem tečaju se vam v roku dveh let štiri točke izbrišejo.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.