Kazni do 15 tisoč evrov

Foto: Žurnal24 Če boste naročili delo brez računa, vas lahko inšpektor kot soudeleženca prekršk
Delo na črno. Obrtnikom prepovedana sosedska pomoč.
Oglej si celoten članek

Poslanci bodo danes sprejemali zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki zaostruje nadzor in povečuje globe za morebitne kršitelje. Kazni za delo na črno bodo znašale od dva tisoč evrov za šušmarje brez registrirane dejavnosti do osem tisoč evrov za pravne osebe (oziroma štiri tisoč za samostojne podjetnike). Tiste, ki bodo zaposlovali na črno, pa bodo lahko inšpektorji kaznovali s 15 tisoč evri globe.

Če bo inšpektor zasačil delodajalca, ki je na črno zaposlil brezposelnega, se bo štelo, da ima brezposelni sklenjeno delovno razmerje za nedoločen čas; delodajalec bo moral takemu delavcu v treh dneh izročiti pisno pogodbo o zaposlitvi in zanj poravnati vse prispevke v višini minimalne plače za vsak mesec opravljenega dela oziroma vsaj za zadnje tri mesece.

Sosedska pomoč ne bo veljala za delo na črno, razen če jo bodo opravljali obrtniki in če se bo izvajala na nepremičninah, ki se uporabljajo za dejavnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.