Kaznovanih že 10 tisoč voznikov

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
Darsovi cestninski nadzorniki so v prvih treh mesecih letos zaradi vožnje brez vinjete na avtocestah izdali že skoraj 10 tisoč plačilnih nalogov, pri čemer je več kot 90 odstotkov kršiteljev tujcev.
Oglej si celoten članek

Največ plačilnih nalogov so v prvem trimesečju leta 2011 izdali na primorskem avtocestnem kraku med Ljubljano in Koprom.

Tam so v tem obdobju izdali skoraj 3.800 plačilnih nalogov, na drugem mestu pa je s približno 3.000 oglobljenimi vozniki štajerski avtocestni krak, skupaj s pomursko avtocesto in odsekom avtoceste med Mariborom in Ptujem. Lani so ob pomoči policistov, carinikov in prometnih inšpektorjev skupaj izdali 51.641 plačilnih nalogov.

Dars je s prehodom na vinjetno cestninjenje za osebna vozila pričel 1. julija 2008.

Letos so do sredine marca prodali 734.620 letnih, 39.503 mesečnih in 344.034 tedenskih vinjet za avtomobile ter 1.088 letnih, 153 polletnih in 395 tedenskih vinjet za motorje.

To je primerljivo z enakim obdobjem lani, opaziti je le znatno znižanje števila prodanih mesečnih in zvišanje števila prodanih tedenskih avtomobilskih vinjet.

Niso vedeli, da je vinjeta obvezna
Kot pojasnjujejo v Družbi za avtoceste v RS (Dars), so najpogostejši izgovori kršiteljev, da niso nikjer mogli kupiti vinjete, da niso vedeli, da je obvezna in podobno.

Cestninski nadzorniki jim odgovarjajo glede na okoliščine. Za tiste, ki trdijo, da niso vedeli za obvezno uporabo vinjet in da je nikjer ni bilo mogoče kupiti, med drugim pokažejo tudi fotografije obvestilnih tabel o obvezni uporabi vinjet v Sloveniji, ki so postavljene že pred izstopom iz sosednjih držav, pa tudi sezname prodajnih mest in njihovih odpiralnih časov.

Poleg tega ima Dars tudi lastna prodajna mesta vinjet na petih vstopih v državo, in sicer v Škofijah, Fernetičih, Šentilju, Gruškovju in na Obrežju.

Cestninski nadzorniki Darsa izvajajo nadzor vedno vsaj za prodajno točko vinjet, tako da so izgovori kršiteljev neupravičeni oziroma neutemeljeni, poudarjajo na Darsu in dodajajo, da so njihovi podatki o kršiteljih primerljivi s tujino.

Nadzorniki v bližini mestnih središč
Sicer pa je cestninski nadzor po informacijah Darsa v začetku leta prisoten bolj v bližini mestnih središč, saj želijo na ta način spodbuditi k nakupu vinjete slovenske uporabnike avtocest in hitrih cest. Tako so tudi akcije usmerjene na pokrivanje avtocest in hitrih cest ter izvozov v smeri mestnih središč, tudi na ljubljanski obvoznici.

V obdobju turistične sezone, na določenih točkah pa stalno, se cestninski nadzor preusmeri na glavne turistične smeri in na nadzor izhodov iz države. V skupnem številu vseh ugotovljenih kršiteljev je več kot devet desetin tujcev, v okviru poostrenih nadzornih akcij denimo ljubljanske obvoznice pa cestninski nadzorniki lahko odkrijejo tudi do 30 odstotkov domačih kršiteljev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.