Kdaj bo nastopila osvežitev?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Prvi poletni dan. Letos je vročina nastopila hitro. Sončni dnevi z visokimi temperaturami se bodo še stopnjevali. Kaj pa prihodnji teden?
Oglej si celoten članek

Ob 6.25 po srednjeevropskem poletnem času je nastopil Sončev obrat ali poletni solsticij, kar velja za začetek astronomskega poletja. Na prvi poletni dan svetel del dneva najdaljši, trajal bo 15 ur in 49 minut.

Vreme ob prvem poletnem dnevu je takšno, kot letnemu času pritiče, čeravno je v tem času tako izrazita vročina relatino redka. Po mnenju meteorologa Andreja Pečenka je vreme v tem času letos nekaj posebnega ne le zaradi vročine, ki je prišla hitro, pač pa tudi zaradi padavin, ki jih v večjih količinah že dlje časa ni bilo, zato je tudi še precej sušno, poroča STA.

Vročina se bo po napovednih meteorologov še stopnjevala in glede na že pregreto ozračje je verjetnost, ocenjujejo na Arsu, da bo letošnje poletje dolgo in nadpovprečno vroče.

PREBERITE TUDI

Danes popoldne bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastajale bodo krajevne vročinske nevihte, ki bodo manj verjetne na Krasu in v Slovenski Istri. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 33 stopinj Celzija. Tudi jutri bo sončno, popoldne bodo nekaj vročinskih neviht, ki bodo manj verjetne na Primorskem. Čez dan se bo živo srebro povzpelo do 34 stopinj Celzija.

Tudi v petek se bo nadaljevalo sončno in vroče vreme, popoldne bodo krajevne vročinske nevihte, podobno vreme bo tudi v soboto in nedeljo.

5- do 10-dnevna napoved

Vremenoslovci na Arsu za prihodnji teden napovedujejo, da bodo naši kraji sprva pod vplivom šibkega območja visokega zračnega tlaka in šibkih zahodnih višinskih vetrov. V torek bo nad severozahodno Evropo nastajal ciklon, ki se bo proti petku širil proti srednji Evropi. Prišli bomo pod vpliv višinskega jugozahodnika. Razvoj vremena od srede dalje je sicer še nekoliko nezanesljiv.

"Od nedelje do srede kaže na večinoma sončno vreme z najvišjimi dnevnimi temperaturami nad 30 stopinj Celzija. Vmes bo tudi nekaj vročinskih neviht. Od srede dalje bodo postale padavine nekoliko verjetnejše, nekaj možnosti je, da nas bo od zahoda dosegla hladna fronta z dežjem in ohladitvijo. Verjetnejši pa je scenarij brez izrazite spremembe do petka," napoved za prihodnji teden sklenejo na Arsu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.