Kdaj sproščanje v šolstvu? To pravi ministrica!

Foto: Anže Malovrh/STA
Foto: Anže Malovrh/STA
Šolska ministrica poudarja, da je vrnitev otrok v šolo prioriteta vlade.
Oglej si celoten članek

"Dogovorili smo se, da bomo do četrtka pred sejo vlade vsak za svoj resor pripravili predlog ukrepov oz. načina, na kakršen bomo preživeli božično-novoletne praznike in čas po novem letu," je na tiskovni konferenci na vprašanje, ali so v nedeljo na vladi pogovarjali tudi o sproščanju ukrepov na področju šolstva, povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. V njegovem resorju je namreč prišlo do več sprostitev - odprle se bodo namreč nekatere storitve, ki so bile do sedaj zaprte, ter v bolj varnih regijah trgovine. "Vzor so nam tudi severne države - preučili bomo, kako so se tega problema lotili oni in do četrtka sprejeli odločitev, kako se bo življenje odvijalo po 23. decembru ter po novem letu. Govorili smo tudi o izobraževalnem sistemu."

Zakaj frizerji da, šole ne?

Uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je povedal, da se epidemiološke razmere po vsej Evropi zaostrujejo, skladno s tem tudi ukrepi. "Ker pa smo mi že zelo dolgo brez nekaterih uslug, je vlada ocenila, da je v tem trenutku priložnost, da najdemo nekatere kompromise, ki bi nam omogočili, da odgovorimo vsaj na del potreb, ki jim v dosedanjem času ni bilo mogoče zadostiti," je dejal Kacin, pri čemer je med drugim naštel frizerske salone in čistilnice. Glede na to, da se frizerska dejavnost izvaja na črno, so ocenili, da bo sprostitev ukrepov povečala tudi varnost, saj se bo odslej dejavnost morala izvajati po priporočilih NIJZ. Režim, ki ga je sedaj vpeljala vlada bo veljal do 23. decembra, vlada pa bo o morebitnih spremembah presojala že ta četrtek. 

Šolska ministrica: Tako je najbolj varno

Ministrica za izobraževanje znanost in šport Simona Kustec je v državnem zboru, kjer je odgovarjala na poslanska vprašanja, poudarila, da je odpiranje šol prioriteta vlade, čeprav odpiranje šol ni bilo na seznamu sprostitev, ki jih je včeraj sprejela vlada. 

Foto: Profimedia razred učilnica tabla

"Po eni strani spremljamo tekoče izvajanje izobraževalnega procesa na daljavo, skupaj ocenjujemo razmere v širšem smislu, ne samo izobraževalnega, ampak predvsem zdravstvenega sistema," je v državnem zboru povedala ministrica. "To je ključni razlog in pravica, ki jo moramo v našem sistemu spoštovati - izvajanje pravice do zdravja, v primeru rizičnih skupin, tako učencev in učenk kot tudi učiteljev in učiteljev to pomeni tudi pravico do življenja."

Do konca leta na daljavo

Tema dvema pravicama po besedah ministrice prilagajajo tudi pravico do izobraževanja, ki jo v aktualnem stanju zdravstvenih razmer lahko, tako po mnenju zdravstvene kot pedagoške stroke, ustvarjajo preko izobraževanja na daljavo. "Žal se aktualni podatki o stanju okužb in zasedenosti bolniških postelj niso toliko spremenili, da bi lahko začeli razmišljati o varnem vračanju otrok v šolske prostore," je poudarila Kustečeva. "Takoj, ko se bo to zgodilo, je vračanje otrok nazaj v šole prva prioriteta ne le našega ministrstva, ampak celotne vlade in države. Zavedamo se, da izobraževanje na daljavo ni primerljivo z izobraževanjem v šolah, ampak je ta način izobraževanja trenutno najbolj varen - na to nas opozarjajo tako zdravstvena stroka kot ravnatelji. Tveganje, da bi otroke v sedanjih razmerah spustili nazaj v šolo v fizičnem smislu, je previsoko."

Ob robu seje državnega zbora je po poročanju STA ministrica napovedala, da bo izobraževanje na daljavo v šolah, vrtcih in univerzah do konca letošnjega leta zagotovo potekalo na daljavo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 15:29 14. December 2020.

    ja kaj pa naj delajo v šoli teh nekaj dni do novega leta. takšna vprašanja so resnično samo za polpismene …

  • 14:59 14. December 2020.

    Cincanje, na mastu, in upanje, da bi končno kriza minila. Nepredstavljiva škoda se dela, oni se tega sploh ne zavedajo, …

  • 14:43 14. December 2020.

    Jajotu res ni pomembna šola. Ima OŠ + trimesečni tečaj za kaplarja. Kaj mu bo šola.......?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.