Kdo bo plačal napake?

Foto: Daša Purgar
Foto: Daša Purgar
Zamakanje. Garancija potekla. Stanovalce skrbi, kdo bo plačal novo streho.
Oglej si celoten članek

Stanovalci bloka na Ljubljanski cesti 16 a v Račah že vse od selitve opozarjajo na skrite napake gradnje zgolj deset let starega bloka. Te so se pojavile že dobro leto po vselitvi. “Streha nenehno zamaka, po stropu imamo rjave madeže, imamo tudi odločbo inšpektorja, da vgrajena strešna okna sploh niso predvidena za tak naklon,” pravijo stanovalci.

Upravljalec ali investitor?

Investitor Sortima in upravitelj Staninvest se ne moreta izjasniti, čigava odgovornost je popravilo strehe in drugih napak. Na Staninvestu pravijo, da so bili s težavami na skupnih delih stavb ves čas seznanjeni in da so investitorja pozivali k odpravi napak.

Pri Sortimi pa menijo, da bi napake moral odpraviti upravljalec, ki mora stavbo redno vzdrževati. “V skladu s pravilnikom je redni spomladanski in jesenski pregled strehe dolžan zagotoviti upravnik objekta, ki mora nadomestiti tudi poškodovane strešnike in preprečiti zamakanje,” pojasnjuje Gorazd Ademović, direktor Sortime.

“V začetku junija smo opravili ogled stavbe s predstavnikom zavoda za raziskavo materialov iz Ljubljane, ki bo izdelal poročilo o ugotovljenih napakah in pomanjkljivostih s predlogom izvedbe sanacije. Na podlagi tega bomo lastnikom stanovanj svetovali oziroma sporočili, kako se bodo uveljavljali reklamacijski zahtevki,” pravi Miroslav Rieger, direktor Staninvesta.

Garancije ni več

Stanovalce pa moti, da se to dogaja šele zdaj, ko se izteka garancija in bodo stroške morali kriti sami. “Desetletni garancijski rok je potekel že pred dvema letoma, saj je bil tehnični pregled za streho, fasado in konstrukcijske elemente opravljen leta 1998 ob koncu četrte gradbene faze. Prav tako je potekel splošni triletni garancijski rok, saj je bil tehnični pregled za finalizacijo opravljen leta 2001,” pojasnjujejo na Sortimi, a priznavajo, da so imeli v zadnjih desetih letih 11 reklamacij, vezanih na zamakanje strehe.

Kdo bo odgovarjal?

Stanovalcem tako ostaja samo tožba, katere stroške bi prav tako morali nositi sami, zato nanjo ne pristajajo in zahtevajo odgovornost investitorja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.