Kdo bo zmagal v boju stroji vs. ljudi

Lepše je, če trgovka na blagajni reče: "Lep dan", kot če posnet glas: "Odstranite vrečke z izdelki."
Oglej si celoten članek

Foto: Saša Despot Nina Oštrbenk V večjih trgovskih centrih ne hodim na samopostrežne blagajne, ker mož pravi, da bodo zaradi teh robotov oziroma naprav trgovke izgubile službo. Podobno bi se lahko zgodilo v zdravstvenih ustanovah, če bo administratorje, ki tipkajo po nareku zdravnikov, zamenjal sistem za prepoznavo govora. In podobno bi se lahko zgodilo, če bodo ta sistem po medicini nadgradili tudi za pravo, saj je na sodiščih zaposlenih mnogo strojepiscev, ki morajo pretipkavati obravnave.

Dvorezno. Ne morem se odločiti, ali gre pri vsem tem za tehnični napredek ali bodo stroji počasi izpodrinili ljudi. Da se je slednje zgodilo, pri mnogo stvareh sploh ne opazimo več, na primer ko na bankomatu dvignemo denar ali ko na aparatu plačamo za vožnjo čez predor. Zadnjič sem celo opazila, da videoteka dvd-je izposoja na avtomatu, tudi v knjižnici si lahko že sam brez pomoči knjižničarke izposodiš knjige. Če bi na primer sistem, ki ga preizkušajo v UKC Ljubljana, priredili tudi za leposlovni jezik, tega komentarja ne bi več tipkala, ampak bi samo narekovala v mikrofon. Bi pri tem uživala? Ne vem, včasih bi mi prišlo prav, a po svoje bi izgubilo del čara. Vendar pa zdravniki pravijo, da bi jim ta sistem olajšal delo in da bi tudi pacienti prej dobili svoje izvide. Tudi to, da neko podjetje razvije oziroma naredi nekaj novega, je v teh kriznih časih hvalevredno. Rešitev teh dilem je verjetno v simbiozi med ljudmi in stroji. Prvi smo sicer dražji, ampak je vseeno lepše, če ti nekdo na blagajni reče: "Hvala in lep dan."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.