Kdo se boji črne mačke?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Črne muce, ki so bile v srednjem veku spremljevalke čarovnic in so poosebljale hudiča, bodo na noč čarovnic v zavetišču Gmajnice, v središču pozornosti.
Oglej si celoten članek
V zavetišču Gmajnice je danes Noč črnih mačk. Sobice mačk bomo prilagodili priložnosti in uradne ure za oddajo podaljšali do 18.30. Pomagala bo tudi prijazna čarovnica Nina.
 

Raje kot črne, tigraste

"Odločili smo se, da razbijemo mite o črnih mačkah in najdemo dom vsem črnim mačkam v zavetišču," pravijo v zavetišču. "V zavetišču čutimo drugačnost črnih mačk in sicer tako, da jim težje najdemo dom. Samo v letošnjem letu smo, kot zapuščene sprejeli že 92 črnih mačk. Novi dom smo sicer našli 62 črnim mačkam, a veliko hitreje dom najdejo tigraste. Za črne mačke se po naših izkušnjah odločajo posvojitelji, ki so črno mačko že imeli."

Spremljevalke in pomočnice čarovnic

Temačno plat so črnim mačkam najverjetneje pripisali v mračnem srednjem veku. Že črna barva po sebi je veljala za temačne sile. Mačke s svojimi lastnostmi in še črne barve so bile kot nalašč za ''grešne kozle''. Že nekdaj so se predvsem ženske, ki so živele bolj odmaknjeno od družbe, raje družile z mačkami. Navadno so te osebe bile tako ali drugače posebne in ni bilo potrebno veliko, da so bile označene za čarovnice, mačke pa za njihove spremljevalke in pomočnice. Po prepričanjih so čarovnice same lahko zavzele podobo črne mačke in se v črni noči prikradle kamorkoli. Črne mačke so predstavljale celo samega hudiča. Vsemu temu v prid govori tudi zapis papeža Gregorja IX., ki je leta 1932 zapisal, da so mačke hudičev instrument in simbol herezije. Tako kot čarovnicam so sodili tudi črnim mačkam in jim pripisovali krivdo za nesrečo in številne druge tegobe. Bilo je dovolj, da so žensko le videli s črno mačko.
 
Mračni srednji vek je že daleč za nami, vendar marsikaj ostaja v naši zavesti ali vsaj podzavesti. Tako so predvsem črne mačke ohranile skrivnostnost, ob čemer ima še marsikdo pomisleke ali celo občuti nelagodje, strah. Nastalo je veliko mitov.
 

Egipčani so jim pripisovali božansko moč

Eden najbolj znanih mitov je nesreča, če nam črna mačka prekriža pot. V raziskovalni nalogi sta leta 2010 dve osnovnošolki ugotovili, da je ta mit po pogostosti takoj za srečno štiriperesno deteljico. Skoraj 80 odstotkov anketiranih verjame, da črna mačka, ki nam prekriža pot, prinaša nesrečo. Ta mit, ki naj bi nastal takrat, ko so odkrivali Ameriko poznajo in vanj verjamejo tudi mladi. To ''znanje'' jim najpogosteje posredujejo stari starši.
 
Stari Egipčani so črnim mačkam pripisovali božansko moč. To niti ni tako težko razumeti, če pogledamo v enkrat žametne rumeno-zelene ali žareče rumene oči, elegantno telo, mehko dlako in ostre kremplje ter zobe. Tudi v drugih kulturah je (bila) črna mačka simbol sreče in blaginje.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:11 31. Oktober 2014.

    "Skoraj 80 odstotkov anketiranih verjame, da črna mačka, ki nam prekriža pot" ??? Kaj to so delali anketo na psihiatričnem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.