Kdo v resnici vlada Petrolu

Foto: Žurnal24 S Petrola so sporočili, da na anonimno objavljene očitke ne bodo odgovarjali.
Na člana Petrolove uprave Boštjana Napasta je usmerjena vrsta očitkov, ki jih objavljamo v pismu bralcev. Petrol pisanja ne komentira.
Oglej si celoten članek
Darij Južna je tisti večji delničar Petrola, ki se mu je "zahotelo" enotirnega sistema, trdi avtor besedila, ki ga objavljamo v nadaljevanju. Pismo ni podpisano, a je avtor znan uredništvu. Petrolu smo ponudili, da hkrati objavimo njegovo pojasnilo, a ponudbe niso sprejeli. Petrol je zapustila vrsta strokovnjakov s področja, ki ga vodi član uprave Boštjan Napast, trdi avtor in dodaja, da naj bi se Napast " najavil pri Pahorju za pogovor". Nekateri petrolovci pa naj bi skovali načrt, kako bodo obdržali oblast v podjetju, tudi če na volitvah zmaga opozicija.

Objavljamo pismo v celoti:
Baragi diši vodenje Petrola? Za povprečno površnega bralca je naslov članka Financ verjetno prebavljiv. V glavnem pa bi lahko rekli "že videno". Vprašanje je le, koliko časa bo Baraga glavni igralec (kakor radi pravijo v Petrolu). Saj ne da mu ne bi dišalo delati v tako urejenem in pomembnem kolektivu, katerega vodilo zagotovo ni prevelika menedžerska plača. Gre predvsem in seveda le za princip in izziv, kot so v sporočilu za javnost izjavili, za boljšo poslovno okretnost, učinkovitost, dinamiko ...
 
 

Vse je že bilo pojasnjeno - napisano, pa nihče ni verjel. Res pa je tudi, da Slovenci slovimo po kratki pameti.

 

Že videno - za takšno trditev je seveda treba osvežiti spomin oziroma prikazati ozadje zgodbe. Odgovoriti je treba na vprašanje, kdo v Petrolu je potegnil dolgo in kdo kratko slamico. Vse je že bilo pojasnjeno - napisano, pa nihče ni verjel. Res pa je tudi, da Slovenci slovimo po kratki pameti.

Treba bo pobrskati po arhivih, ko so novinarji v pomanjkanju ustreznih informacij špekulirali o sestavi Uprave Petrola v decembru 2005. Zgodba, ki je preživela, je pripovedovala, da sta se za oblast bojevala Kryžanowski (s podporo SDS) in Irgolič (s podporo NSi). Kakšna zmota. Edini, ki je pravilno napovedoval, je bil novinar Večera Damjan Toplak (ki je verjetno dobil novice neposredno od vira) in je širnemu občinstvu predstavil različico z Napastom kot bodočim predsednikom uprave. Nismo mu nasedli!
 
 

Za oblast sta se bojevala Kryžanowski (s podporo SDS) in Irgolič (s podporo NSi)

 

Ko je uprava začela delovati in je delnica rasla, so se pojavile špekulacije, da je Kryžanowski samo marioneta in da vse posle vodi Napast. Kako priročno. Projekti so kar padali z neba, strategija je bila določena do leta 2012. Napast se je iz ozadja samo smehljal in ni nikoli, prav nikoli ovrgel trditev novinarjev, pa čeprav je na te trditve večkrat dobil konkretna vprašanja. Kaj pa je počel Kryžanowski? Verjetno je zanemaril moč Napasta in temu ni posvečal pretirane pozornosti. Seveda tudi ni humano razpravljati o tako džentelmanskih stvareh s članom uprave. Sicer pa ... podjetju je šlo dobro ... delnica je rastla, rezultati in načrti so bili obetajoči ... Zakaj bi kogarkoli skrbelo?

Kot otroci so se zgodili Lukoil, Plinarna Maribor, Petrol Bonus, plinifikacija Kopra, Cestno podjetje Maribor ... Poglejmo torej, koliko "velikih metov" je dejansko uspelo Napastu - Lukoil, Petrol Bonus, plinifikacija Kopra ...? - seveda le teh, za katere je trdil, da je njihov edini idejni oče ... Nobeden. Ne bodimo krivični: Petrol Bonus še nekako životari, vendar pa se je Napast spretno umaknil z vseh nadzornih funkcij. Kdo ve, zakaj. Kdo je kriv?
 
 

Kako pa so odšli novim izzivom nasproti? Tako, da so jih na pot pospremile degradacije, diskreditacije, nekomunikacija ...

 

Tudi tisti sodelavci, ki so opozarjali, bolje rečeno dvomili o uspešnosti nekaterih "velikih projektov", so počasi in predvsem "iz lastnih razlogov" zapuščali Petrol. Težko je verjeti, da je Petrol v letih 2006 in 2007 zapustilo toliko strokovnjakov na področju, ki ga je obvladoval prav Napast. So vsi odšli "novim izzivom nasproti"? Pa vendar se poraja kanček dvoma, saj je odhod toliko strokovnjakov zaskrbel tudi Petrolov sindikat. Vprašanja sindikata so bila odpravljena s tezo, da navedeni ne spadajo v članstvo sindikata, da so skrbi nepotrebne, da so šli na lastno željo in da je to neke vrste pozitivna fluktuacija ... ki bo prinesla svež veter v Petrol. Naštejemo nekaj odhodov: Balažič, Višinski, Janežič, Ugrina, Gostiša, Ipavic, Obreza. Verjetno še kdo, ki ni naveden. Kako pa so odšli novim izzivom nasproti? Tako, da so jih na pot pospremile degradacije, diskreditacije, nekomunikacija ...

Kdo je potegnil kratko slamico? Vsi omenjeni. Kdo je bil kriv za neuspehe? Kot pravi pregovor: "O pokojnikih vse najlepše." Murphyjev dodatek - s krivdo za vse neuspehe. Kratko so potegnili tudi drugi člani uprave. Ne zavedajoč se nevarnosti, so dopuščali, da je Napast rastel in na izpraznjene položaje postavljal "svoje" primerne ljudi. S tem je samo pridobival moč. Počasi in neopazno v senci rasti podjetja in velikih projektov.
 
 

Ko so propadli veliki projekti, je bilo treba najti krivce ali pa najti nove zaveznike

 

Ko so propadli veliki projekti, je bilo treba najti krivce ali pa najti nove zaveznike. Jasno je prišlo tudi do prvih večjih nesoglasij v upravi. Kdo s kom in kdo proti komu, sploh ni več pomembno. Medtem ko se je netil ogenj v Petrolu, je Napast metodično iskal zaveznike zunaj hiše. Predvsem tiste, za katere je menil, da jih lahko prepriča, da je "jagodni izbor" za novo oblast v Petrolu. Zgodba je nastajala.

Kdo so tokratni glavni akterji?
Kako so se ti tipi sploh našli in se dogovorili? Uredniki Maga so spregledali ali pa niso hoteli (beri: mogli) podrobneje pobrskati po eni izmed lovk objavljene hobotnice. Navedena vodi na ministrstvo za gospodarstvo. Da, in spet je boter g. klima. Napačno je bil na ministrstvu za frontmana postavljen Jeršič, ki pa je resnici na ljubo tam le figura (državni sekretar - pa kaj še ...). Glavo vlogo igrata minister Vizjak in šef kabineta Bratanič.

Na kratko. Južna je tisti večji delničar, ki se mu je "zahotelo" enotirnega sistema, kot to zatrjuje Baraga - po imenu ga seveda ni nikoli omenil. Znano je da sta Južna in Vizjak dobra prijatelja, ki sta uspešno sodelovala tudi v "zadevi" Dnevnik in Terme Čatež. Glej ga zlomka,v navedeni zadevi je v nadzorni svet imenovan tudi Bratanič, ki sedi tudi v kabinetu ministra in je dober prijatelj z Napastom. V zadnjem času so bili zelo pogosti obiski v Slovenskem WTC, kjer so se srečevali Baraga, Južna, Napast in še koga bi lahko našteli. Le kaj so se dogovarjali? Sestanki so se odvijali tudi v Petrolu in na različnih lokacijah po Ljubljani. Nič hudega. Ljudje se pač lahko srečujejo, s komer se želijo.
 
 

Znano je da sta Južna in Vizjak dobra prijatelja, ki sta uspešno sodelovala tudi v "zadevi" Dnevnik in Terme Čatež.

 

Telegrafsko: Južna je večji delničar, ki sledi kapitalu, je tranzicijski prijatelj Vizjaka, ki je šef Brataniča in Jeršiča, ki je član predsedstva rokometne zveze, v kateri je tudi Napast. Baraga vidi priložnost in je prijatelj Napasta, skupaj prek Brataniča in Vizjaka prepričata Južno, ki se izpostavi in privoli v akcijo. Ali obratno - saj ni pomembno. In akcija.

Tipi so skovali načrt, kako bodo prevzeli oblast v Petrolu in nato še globoko zakorakali v mandat druge vlade (seveda če na volitvah zmaga druga opcija). Po njihovi pripravljeni ozimnici sodeč, ta verjetno tudi bo.

V vsem žaru pa so vsi spregledali eno dejstvo: da se je Napast dogovarjal s figo v žepu. Govori se, da se je že najavil pri Pahorju za pogovor - seveda iz čisto poslovnih razlogov. Za zdaj pravijo, da tam še ni bil sprejet. Na račun dostopa do Pahorja je odslovil že postavljenega direktorja v enem izmed odvisnih podjetij in na njegovo mesto postavil funkcionarja Pahorjeve stranke. Kaj hočeš, treba je pač gledati tudi v prihodnost. Predvsem in le takrat, če prvodogovorjena opcija propade.
 
 

V vsem žaru pa so vsi spregledali eno dejstvo: da se je Napast dogovarjal s figo v žepu.

 

Retorično vprašanje, ki se poraja, je, koliko časa bo Južna, Baraga ... služil namenu, da jih Napast preraste. Ko jih bo, bodo postali zanj nepomembni in pogrešljivi. Volk dlako menja, vendar svoje narave nikoli. Če pa pogledamo še malo dlje v zgodovino, bi lahko skoraj z gotovostjo trdili, da je bilo Napasta mogoče šteti bližje levici - takrat močni LDS. Le kaj je bilo Vodji, da je tako znižal merila za vstop v stranko?

Že videno?! Seveda.
Pa vendar je treba priznati, da ni za vse kriv Vodja. Stvari so mu pač ušle izpod nadzora. Na tem mestu seveda logično sledi vprašanje: ali je tega sploh kdaj imel? Ali so ga mentorji/učenci prerasli, ali pa obstaja še en neviden (drugi) krog, ki vodi vse niti. Drugi krog, ki ga je sam pripisoval Sovi. Podobna forma je znana - podrejeni so, da bi ustregli pričakovanjem nadrejenih, svoja poročila prilagajali, v njih lagali in izkrivljali resnico. Tako je nastal drugi krog, ki je operiral z resničnimi podatki, s temi posloval, bogatel, pridobival moč ... Presodi naj kdo drug.
 
 

V zgodbi nihče ni najbolj čist. Vsi sledijo lastnim interesom (moči, denarju, ugledu, veljavi ...)

 

V zgodbi nihče ni najbolj čist. Vsi sledijo lastnim interesom (moči, denarju, ugledu, veljavi ...). Baraga - prvi nadzornik - borec za pravico ima tajnico (hkrati je tajnica nadzornega sveta Petrola in avstralske ambasade), ki jo plačuje Petrol po pogodbi. Njeno delo naj bi bilo vredno okroglih 4.000 evrov neto na mesec. Prijazna in prikupna starejša gospa prihaja v službo okoli 9. ure in odide po pravilu skoraj vsak dan še pred 15. uro. Vprašanje je, ali kakšen direktor ali strokovnjak v Petrolu dosega takšno višino neto izplačila. Roko na srce, gospa nima pretiranega dela z nadzornim svetom in se pretežno ukvarja z opravili za ambasado. Morala?

Vrnimo se dejstvom; kdo bo koga oziroma kdo je potegnil kratko slamico. Zagotovo sta to Vrhovnik-Težakova in Irgolič. Kako ju bodo "plemenito nagradili", še ni povsem jasno. Kryžanowski? Verjetno ima še kakšnega aduta v žepu. Na skupščini bodo zadeve zagotovo bolj jasne - pustimo se presenetiti.

Izjava, kot jo je podal nadzorni svet, je preprosto smešna in ne zdrži najslabše strokovne kritike. Ponovimo: zaradi poslovne okretnosti, učinkovitosti, dinamike ... Že zdaj je bila težava doseči konsenz med štirimi člani uprave (brez delavskega), kako bo šele v prihodnje, ko bo osem članov upravnega odbora (brez delavskih), ki so si po politični pripadnosti in interesih še bolj različni kot dosedanja uprava. Enotirni sistem - operativnost in odzivnost - malo morgen.
 
 

Enotirni sistem - operativnost in odzivnost - malo morgen.

 

Za nemobilnost in neodzivnost pa so posamezni člani (predvsem Napast) krivi sami. Mogoče bi bilo smotrno pogledati v kakšno dokumentacijo in preveriti odzivnost članov uprave. Saj vemo, da se to ne bo zgodilo. Ali bi odkrili, kdo je zadrževal določene zadeve in zakaj? Mogoče bi bilo smiselno povprašati tiste, ki so odšli novim izzivom naproti.

Toliko hrupa okoli nepomembnih zadev. Vse, kar si je mali mož s Ptuja želel, je bilo malo več pozornosti. Pa ga nihče ni razumel v njegovih prizadevanjih. Vsem bo pokazal, kaj zmore. Boste že videli ... vsi vi, ki mu niste verjeli ... In le glejte, da se mu ne zamerite ...
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.