Kdor bi želel kupiti, se mora javiti

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Interesenti za nakup Telekoma imajo čas do 19. ure, da izrazijo svoje zanimanje.
Oglej si celoten članek

Rok za oddajo izjav o interesu za morebiten nakup deleža v Telekomu Slovenije se izteče ob 19. uri. Po prejemu in ovrednotenju vsake izjave o interesu bodo prodajalci določili, ali zainteresirana stranka izpolnjuje pogoje za uvrstitev v naslednjo fazo postopka.

Zainteresirane stranke, ki izpolnjujejo pogoje za uvrstitev v naslednjo fazo postopka, bodo zaprosili za podpis sporazuma o varovanju zaupnih podatkov ter jim predali nadaljnje informacije o nameravani transakciji in o družbi.

Prodajajo 72,75-odstotni delež

Vabilo za oddajo izjav o interesu je bilo objavljeno 2. aprila v časniku Financial Times in slovenskih Financah. Vabilo je objavila Slovenska odškodninska družba, in sicer v imenu države, Kapitalske družbe, Pozavarovalnice Sava, Zavarovalnice Triglav in v svojem imenu – skupaj prodajajo 4.754.523 rednih imenskih kosovnih delnic, ki predstavljajo 72,75-odstotni delež osnovnega kapitala Telekoma.

Pisma o nameri prodaje delnic v okviru transakcije so podpisali še drugi delničarji, ki imajo skupaj v lasti 185.270 delnic, kar je 2,83-odstotni delež osnovnega kapitala Telekoma Slovenije. Dodatne delnice skupaj z deležem prodajalcev predstavljajo 75,58-odstotni delež osnovnega kapitala družbe.

Dosedanji poskusi padli v vodo

Telekom Slovenije, ki je eno izmed največjih slovenskih podjetij, je bil naprodaj že večkrat, država ga je nazadnje poskušala prodati v letih 2007 in 2008. Zdaj je eno izmed podjetij v prvem privatizacijskem svežnju, za katerega je državni zbor 21. junija lani dal soglasje k prodaji.

Zanimanje je veliko

Zanimanje za nakup največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja je veliko. V medijih se med najverjetnejšimi možnimi interesenti že dlje omenja nemški Deutsche Telekom, ki naj bi se v boj podal prek družb T-Hrvatski Telekom (T-HT) oziroma Magyar Telekom, ki sta v njegovi lasti.

Telekom Slovenije je lani na ravni skupine ustvaril 52,3 milijona evrov čistega dobička, kar je 7,7 milijona evrov oziroma 17 odstotkov več kot predlani. Poslovne prihodke je skupina medtem zvišala za 3,9 milijona evrov na 799,2 milijona evrov. Neto finančni dolg skupine je bil konec leta 2013 341,5 milijona evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 14:11 23. April 2014.

    oz. se to sploh splača prodati...glede na to da se bo investitorju zadeva poplačala že v cca 7 ih letih....

  • 14:10 23. April 2014.

    torej 50mio dobička na leto, v 10 letih je to 500 mio...za koliko se prodaja Telekom?

  • 11:39 23. April 2014.

    Telekom bo prodan, to je dejstvo. Prej ko bo, bolje bo z anaš trg mobilne telefonije. Preveč monopola je bil …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.