Ker je zanosila v napačnem trenutku, ne bo napredovala

Foto: Žurnal24 Nosečnica ima počasnejše reflekse, zato je včasih bolje, da avtomobila ne vozi s Foto: Shutterstock nosečnica nosečnost Foto: Shutterstock nosečnica nosečnost
Nosečnost v napačnem trenutku lahko javni uslužbenki odnese napredovanje.
Oglej si celoten članek

Javni uslužbenci glede na uspešnost dela lahko napredujejo v višji plačni razred. Uspešnost se ugotovi z njihovo letno oceno, ali izpolnjuje pogoje pa se preveri po treh letih.

A pri naši bralki je zaradi porodniškega dopusta napredovanje padlo v vodo. Ker je bila zaradi poroda v začetku leta odsotna praktično celo leto namreč ni dobila letne ocene.

"Razumem, da me ne morejo oceniti, če me ni bilo v službi, ampak na drugi strani ni pošteno, da bi imela mamica, ki bi bila na porodniški od julija do julija, oceni za obe leti, pa bi bila prav tako odsotna 12 mesecev," pravi naša bralka. Jezi jo tudi, da je morala letni dopust koristiti pred nastopom porodniške, saj ji ga delodajalec prej ni odobril, zdaj pa ji ne da ocene, ker je bila odsotna.

Ocena da ali ne, je odločitev šefa

Uredba določa, da se mora oceniti vse, ki so delo v prejšnjem koledarskem letu opravljali vsaj šest mesecev, ocenijo pa "se tudi tisti javni uslužbenci, ki so zaradi napotitve s strani delodajalca odsotni več kot šest mesecev in, ki so odsotni več kot šest mesecev zaradi poškodbe pri delu, poklicne bolezni in starševskega varstva (porodniški dopust)".

Te javne uslužbence je treba oceniti, čeprav so bili odsotni več kot pol leta, ni pa jasno, koliko dni ali tednov morajo biti prisotni, da jih predstojnik lahko oceni.

"V primerih določitve ocene zaposlenim, ki so v obdobju enega leta prisotni na delu zgolj nekaj dni ali nekaj tednov, je stališče Ministrstva za javno upravo, da mora odgovorna oseba oz. nadrejeni javnega uslužbenca, ki ga določi odgovorna oseba, samostojno presoditi, ali glede na opravljene delovne naloge, javnemu uslužbencu sploh lahko določi oceno ali ne," odločitev na ministrstvu prepuščajo predstojnikom.

Da delavec mora biti prisoten, da bi lahko dobil oceno, je že pred časom presodilo delovno sodišče. Kriteriji za oceno so namreč rezultati dela, samostojnost, ustvarjalnost in natančnost pri opravljanju dela, zanesljivost pri opravljanju dela, kvaliteta sodelovanja in organizacijo dela ter druge sposobnosti v zvezi z opravljanjem dela, če nekdo delovnih nalog sploh ni opravljal, pa je oceno za določeno obdobje nemogoče opraviti. Če bi se šef tako odločil, pa lahko bila dovolj že enodnevna prisotnost.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 28

  • 17:21 25. Avgust 2018.

    Drzavna uprava ni nic drugega kot valilnica nesposobnega kadra, nihce ni odgovoren za nobeno zadevo, vsi so priklopljeni na drzavne ...

  • 01:39 23. Avgust 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site ==> Sexydrom.com

  • 19:00 22. Avgust 2018.

    Lepo, da imajo vsaj tam, uzakonjene napredovanja, ker če pogledam svojih 15 let razen novih in novih specializacij skozi izobraževanja ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.