Kinodvor na kocki

Foto: Žurnal24 Vodja Kinodvora Miha Erman si želi predvsem možnosti za nemoteno delo.
Okoli problematike Kinodvora vse večja nesoglasja glavnih akterjev. Kakšna bo usoda kinodvora še ni jasno, se pa ta v zadnjem letu srečuje z vedno manjšim obiskom.
Oglej si celoten članek

Kinodvor je leta 2006 imel 146 tisoč evrov prihodkov in slabih dvanajst tisoč evrov izgube. Ker jim je mreža Europa Cinemas dala dotacijo, so izgubo že sanirali. Bilanco za lani še pripravljajo, napovedujejo pa pozitiven rezultat. Glavne težave se skrivajo drugje.

Kinodvor v stiski
Obisk v zadnjih letih drastično upada, njegov program je slabo prepoznaven in ne opravlja vseh nalog, ki se pričakujejo od mestnega umetniškega kina, denimo fi lmske vzgoje, je problematiko Kinodvora pojasnil Uroš Grilc, načelnik oddelka za kulturo na MOL. Vprašljiv naj bi bil tudi način angažiranja strokovnega kadra, ki vodi Kinodvor. Kinodvor sta leta 2003 ustanovila MOL kot lastnica nepremičnine in ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo opremo. V upravljanje sta ga predala Slovenski kinoteki.

MOL čaka na mnenje
˝Obenem sta bili in država in mesto obvezana, da programsko fi nancirata Kinodvor. Mesto sredstev ni realiziralo, država pa projekt ves čas podpira,˝ je povedal Staš Ravter, direktor Slovenske kinoteke. Po njegovem je problem zelo kompleksen, tu je še gostinski lokal, ki sploh nikoli ni imel dovoljenja za obratovanje in so ga morali zapreti. Povedal je še, da se je dogovoril za sestanek z Grilcem, do katerega naj bi prišlo v kratkem. Proti Ravterju pa je prst nameril nekdanji (prvi) programski vodja Kinodvora Jurij Meden, ki mu očita neambicioznost v smeri optimalnega delovanja kluba. Miha Erman, zdajšnji vodja Kinodvora, se ne strinja. Poudarja, da je energije, volje in ambicij dovolj, težava pa je tudi v premajhnem interesu slovenskih distributerjev za umetniški fi lm. ˝Umetniškemu fi lmu obisk upada, kar kažejo tudi statistike v tujini,˝ je še povedal. MOL je po posvetu, ki je potekal pred dnevi, vse vpletene prosila, da posredujejo svoja stališča, ki bodo podlaga za nadaljnje odločitve.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.