Kitajci postali največji na svetu

Foto: Žurnal24 Delnice PetroChine so glede na poslovne rezultate močno precenjene, opozarjajo a
Kitajska naftna družba PetroChina je prvi dan trgovanja s svojimi delnicami postala največja družba na svetu glede na tržno vrednost.
Oglej si celoten članek
 

Največje svetovne družbe glede na tržni delež v milijardah evrov:

- PetroChina: 685,5
- Exxon Mobil: 335,7
- General Electric: 280,3
- China Mobile: 269,8
- Industrial & Commercial
- Bank of China: 242,6
Delnice podjetja so se namreč z začetnih 16,7 huana (1,54 evra) do konca trgovanja na šanghajski borzi povzpele kar na 43,95 huana (4,05 evra), tako da je tržna vrednost PetroChine znašala 685 milijard evrov.

S tem je družba s prvega mesta na lestvici največjih podjetij izrinila svojega rivala, ameriški Exxon Mobil, katerega vrednost se ceni "le" na 488 milijard dolarjev.

Kljub temu pa borzni analitiki opozarjajo, da je trenutna vrednost največjega azijskega naftnega proizvajalca, ki je v večinski lasti China National Petroleum, močno precenjena, saj njeni kazalci poslovanja nikakor ne upravičujejo takšne cene za delnico.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.