Klavnica Rače: Inšpekcija ima zvezane roke

Foto: AETP
Foto: AETP
Po prejemu posnetkov iz klavnice KZ Rače je inšpekcija UVHVVR opravila nadzor. Ugotovljene so bile nepravilnosti pri ravnanju z živalmi.
Oglej si celoten članek

Direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo dr. Branko Podpečan je predstavil dosedanje ugotovitve o domnevnem nepravilnim ravnanjem z živalmi v klavnici KZ Rače. Na podlagi prejetih posnetkov, ki so bili tudi javno objavljeni, so uvedli nadzor, ki je trenutno še vedno v postopku.

Uporabljena oprema je ustrezna

"Prvi izsledki so zanimivi, saj ni bilo ugotovljeno, da je karkoli narobe z opremo ali s pripomočki za omamljenje," je povedal Podpečan, "izkazalo pa se je, da postopki niso bili izvedeni po predpisih." Tako so ugotovili številne nepravilnosti pri preganjanju živali, omamljanju ter omejevanju gibanja živali.

Za poročanje nepravilnosti je namreč odgovoren pooblaščenec, ki ga imenuje lastnik klavnice. "Očitno pooblaščenec ni opravil svojega dela, saj ni nikjer zapisanega opozorila o nepravilnem ravnanju z živalmi," je še dodal Podpečan.

UVHVVR izvedel prekrškovni postopek

"Ko smo prejeli posnetke, smo izdali globe in izvedli vse potrebne ukrepe. V klavnici so odgovorni sprva priznali dejanja, nato pa so se na ukrepe pritožili, saj predvidevajo, da bodo nezakonito pridobljeni posnetki na sodišču ovrženi," je razložil Podpečan.

Foto: AETP Klavnica KZ Rače Uprava je do sedaj opravila tudi pogovor s predstavniki branže ter predstavila ustrezna navodila, ki se morajo izvajati v skladu z zakonodajo. Prav tako nameravajo začeti izvajati poostrene ukrepe.  Junija letos so pomenovali državno komisijo treh veterinarjev na področju hrane ter izvajanja procesov v klavnici, ki nenapovedano izvajajo ukrepe. V Sloveniji je odobrenih 97 klavnic in postopoma bodo pregledane vse klavnice, da zagotovijo ustrezno ravnanje z živalmi.

Težave pri nadzoru

Inšpekcija se sooča s težavami pri pridobitvi dokazov o nepravilnem ravnanju z živalmi, saj sami "ne morejo podtikati kamer, ker je ta način nezakonit." Prav tako ne morejo biti ves čas prisotni ob klanju, saj nimajo osebe, ki bi ta postopek nadzorovala. "Naloga uradnega veterinarja je, da preveri žival pred zakolom in po tem, da ugotovi, če je meso primerno za prehrano. Uradni veterinar ne more ves čas opazovati klanja, prav tako pa do nepravilnosti prihaja takrat, kadar veterinarji niso prisotni v klavnici," je dodal.  "Vsekakor pa bomo predlagali spremembo zakonodaje, saj glede na odnos industrije, to ne zadostuje in bo potrebno določiti ostrejše ukrepe," je še povedal Podpečan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 16:04 16. December 2022.

    Pri nas je, vse zvezano in povezano, kar je v interesu politike in kapitala.

  • 12:45 16. December 2022.

    Slovenija je ena najslabsih drzav na svetu glede kakrsnekoli zakonodaje.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.