Klavrna podoba slovenskih smučišč

Foto: Stari vrh, spletna kamera
Foto: Stari vrh, spletna kamera
Večje ohladitve in snega ni na vidiku še vsaj deset dni.
Oglej si celoten članek

Večje ohladitve in snega ni na vidiku še vsaj deset dni. "Toplo bo še ves prihodnji teden," napoveduje Uroš Strajnar, dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso). "Konec tedna bo v glavnem ves v dežju, meja sneženja bo nad 1500 metri, tako bodo tudi nekatera višje ležeča smučišča imela več dežja kot snega." Za prihodnji teden napoveduje bolj suho, a še vedno toplo vreme. "Pihali bodo jugovzhodni vetrovi, na severovzhodu Slovenije bo v glavnem jasno vreme, drugod pa več oblačnosti."

Smuka le na višje ležečih smučiščih

Predvsem nižje ležeča smučišča kažejo zato precej klavrno podobo. "Situacija je sorazmerno res zelo slaba," pravi Danilo Brecelj, sekretar Združenja slovenskih žičničarjev. "Zlasti če primerjamo z lanskim letom, ko je bila krasna zima z veliko snega. Letos je ravno obratno, zima se je sicer začela že zelo zgodaj, v začetku decembra, a od 15. so razmere slabe." Naravni sneg imajo le višje ležeča smučišča, kot so Vogel, Krvavec, Golte, Rogla in Areh.

Nižje ležeča smučišča, kot so Kranjska Gora, Cerkno, Stari vrh, Celjska koča in Mariborsko Pohorje, imajo po besedah Breclja velike težave. "To nas res skrbi. Novoletni prazniki so šli mimo, kar je nekako tretjina sezone. Če ta del sezone ne uspe, se ne da nadoknaditi do konca sezone. Situacija ni rožnata, še posebej če upoštevamo težave na nekaterih smučiščih od prejšnjih let."

Upajo, da bo bolje čez deset dni

Optimistično je po besedah Breclja stanje na Voglu, Rogli, Krvavcu, Golteh in Arehu. "Tu je – glede na razmere sploh – zelo dobro urejeno smučišče." Tako bo po njegovi oceni še vsaj deset dni, ko naj bi prišla ohladitev. "Če bodo padavine, v redu, sicer bomo zasneževali, če bo le dovolj hladno."

Letošnja sezona sicer glede na prejšnja leta ne izstopa. "Dogajalo se je že, da je bilo dovolj hladno v začetku decembra, čemur je sledila otoplitev z dežjem za božič," pravi Brecelj. "A bodimo optimistični, tisti, ki si želijo smuke, pa naj poskusijo na višje ležečih smučiščih. 1. januar je bil krasen dan. Bilo je jasno vreme in res lepa smuka."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:44 3. Januar 2014.

    treba bo v ostereich na 3000 metrov

  • 11:52 3. Januar 2014.

    Nekaterim smučarjem prav pride takšno vreme, saj je za smuko čedalje manj denarja.<br />Pa jih potem to do neke mere …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.