Klemenčič po zgledu WikiLeaksa

Foto: Žurnal24 Po predlogu novele zakona o integriteti bo nad predavanji bedel Goran Klemenčič.
"Korupcija v Sloveniji je problem, zato je potrebno hitro ukrepanje," je na srečanju poslovnežev dejal Klemenčič. Izsledki posebne analize tokov denarja v Sloveniji bodo zastrašujoči," dodaja.
Oglej si celoten članek
Zgodil se bo slovenski WikiLeaks
"Angažirali smo ekipo strokovnjakov, da nam zgradijo analitična orodja, s pomočjo katerih bi lahko sistematično analizirali denarne transakcije v državi," je razkril Klemenčič. "Po približno dveh mesecih dela prihajamo do zelo zaskrbljujočih rezultatov, ki kažejo na široko razvejano korupcijo, ki se ne omejuje na politične barve. Ko preučevanje končamo, bomo vse skupaj objavili na internetu," je dodal.

Tokratni poslovni zajtrk Ameriške gospodarske zbornice (AmCham), na katerem sta bila gosta šef protikorupcijskega urada Goran Klemenčič in minister za pravosodje Aleš Zalar, je bil posvečen vprašanju, kako lahko pravosodje in protikorupcijska komisija prispevata k večji poštenosti in tudi večji konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Po Klemenčičevih besedah je sicer težko reči, v kolikšni meri je Slovenija zares korumpirana, vsekakor pa je korupcija v širšem smislu po njegovi oceni problem. Kot enega od vzrokov zanjo je omenil šibke institucije oziroma apatijo, ki jo je zaznati v institucijah, ki skrbijo za izvajanje zakonodaje.

Težavo predsednik protikorupcijske komisije vidi tudi v pogosto nejasnem lastništvu podjetij, ki se potegujejo na javnih razpisih, ter v dejstvu, da je v skladu s slovensko zakonodajo zelo težko zaseči premoženje, pridobljeno na nezakonit način.

Ključno je izvajanje zakonodaje
Pravosodni minister Zalar je med razpravo napovedal sprejetje zakona, ki bo razširil možnosti za zaseg premoženja. Kot je dejal, o tem pričakuje živahno razpravo, vendar je prepričan, da bo zadeva sprejeta v mandatu te vlade.

Poleg tega je napovedal spremembe zakona o kazenskem postopku, ki naj bi zagotovile dejavnejšo vlogo tožilcev. Ti imajo namreč po Zalarjevi oceni premalo diskrecijske moči, preveč čakajo na podatke policije in premalo delajo na terenu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.