Klici v tujino cenejši, če ste v gostovanju

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Klici v druge države EU bodo po novem domači klici, a le če boste gostovali v drugi državi EU.
Oglej si celoten članek

Osnovno načelo nove evropske ureditve mobilnega gostovanja povzema izraz "Roam like at home", kar pomeni, da naj bi uporabniki v drugih državah EU gostovali pod enakimi pogoji, kot jih imajo doma. A kot kaže, bo z izjemo prenosa podatkov gostovati v EU še bolje kot biti doma. 

Če na primer iz Slovenije kličete v Nemčijo, vam operaterji to dokaj drago zaračunajo, približno 40 centov na minuto. Ena ura pogovorov tako stane 24 evrov. Če boste v Nemčijo klicali, ko boste gostovali v avstrijskem omrežju, se bodo minute odštele od zakupljenih enot za domače klice iz vašega paketa, torej bodo zastonj oziroma vključene v naročnino.

Domače cene pač niso regulirane

"Klic slovenskega uporabnika iz avstrijskega omrežja v Nemčijo se bo zaračunal po domačih cenah, ki veljajo za klice v druga omrežja v Sloveniji. V primeru, da domače zakupljene količine vkjučujejo klice znotraj slovenskih omrežij, se bo takšen klic odštel od zakupljenih količin. Pri tem velja opozoriti, da klici slovenskih uporabnikov iz domačega omrežja v EU niso predmet ureditve gostovanja v EU (npr. klic iz Slovenije v Nemčijo), tako da za slednje veljajo cene za mednarodne klice po ceniku posameznega operaterja," so nam pojasnili na agenciji za komunikacijska omrežja in storitve. 

Ta razkorak ni nov, že pred tremi leti so bili zaradi evrotarife klici v tujino pol cenejši iz gostovanja kot iz domačega omrežja.  

janez.zalaznik@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:20 30. Maj 2017.

    Jaz ne vem, zakaj se nekateri ljudje delate neumne, ampak tako je vsepovsod po Evropi, ne samo pri nas. Če …

  • 13:29 30. Maj 2017.

    spet nateg za naročnike,vse bi moralo biti v peketu saj smo v Eu,ne pa sprenevedanje in pametovanje in guljhenje naročnikov …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.