Kljub toplim dnevom s setvijo še počakajte

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Na agenciji za okolje opozarjajo, da so tla še premrzla, da bi seme zunaj dobro kalilo.
Oglej si celoten članek

Kljub temu, da se je meteorološka pomlad že začela, na agenciji za okolje opozarjajo, da počakajte še s spomladansko setvijo. Povsod po Sloveniji – razen na Primorskem – so namreč tla še premrzla za kalitev. "Temperatura tal je še prenizka, da bi lahko posejali prva semena vrtnin na prosto. S setvijo je potrebno počakati, da so tla tudi primerno topla in suha. Seme v prehladnih in premokrih tleh ne kali dobro," so še izpostavili na agenciji za okolje.

V letošnji meteorološki zimi so kmetijska tla sicer le redko zamrznila, tla pa so bila v setveni globini toplejša kot običajno. V osrednji Sloveniji je bila povprečna temperatura tal na globini 10 cenitimetrov januarja več kot 2 stopinji Celzija višja od povprečja, v februarju pa so bile razlike manjše.

Na agenciji za okolje še ugotavljajo, da v Ljubljani do preloma leta tla sploh niso zamrzila, nato je občasno zamrznil le površinski sloj tal, saj so bila tla vse do 18. februarja pod snegom. Na severovzhodu države so bili dnevi s snežno odejo redki in tla so bila izpostavljena večjemu temperaturnemu nihanju. Najbolj so se tla ohladila v začetku februarja, ko se je ozračje shladilo do okrog minus 10 stopinj Celzija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.