Kljub vsemu bodo odlagali

Foto: Jerca Božič Kranjec
Foto: Jerca Božič Kranjec
Odlagališča. Štiri ne bi smela več obratovati. Na Cerodu imajo dvoje težav.
Oglej si celoten članek

Štiri od 11 negativnih odločb za odlagališča, ki jih je izdala Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso), so ta teden postale tudi že pravnomočne, kar pomeni, da ta odlagališča ne bi smela več obratovati. A odločbe jim odlaganja odpadkov ne bodo preprečile, so nam zatrdili na Cerodu Novo mesto in Komunali Trebnje.

Odgovor: nova vloga

"Postopek je tekel od leta 2007 in je zdaj po vseh naših pritožbah končan. Poslali bomo novo vlogo po uredbi, ki se je v vmesnem času spremenila, in medtem ko bo tekel nov postopek, bomo odpadke seveda odlagali," nam je povedal Alojz Turk, direktor Ceroda. Ob tem je dejal, da bodo z izgradnjo Ceroda II in obrata za mehansko-biološko obdelavo odpadkov zadostili vsem zahtevam.

Novo vlogo že pišejo tudi na Komunali Trebnje. "Sicer čakamo še na odločbo inšpektorja, a z župani občin, ki so naše ustanoviteljice, smo se dogovorili, da bomo odlagali še naprej," nam je na vprašanje, ali bodo odlagališče zaprli, odgovoril Štefan Velečič, direktor Komunale Trebnje.

Druga fronta Ceroda

Pri 32 milijonov evrov vredni naložbi v Cerod II, za kar so jim že odobrili evropski in državni denar, pa se na Cerodu soočajo z mnenji nekaterih županov, da je Cerod II predimenzioniran in predrag. Občine Dolenjske, Bele krajine in Posavja bi morale k tej naložbi namreč prispevati dobrih deset milijonov evrov.

"Naš cilj mora biti ustvariti čim manj odpadkov, jih zbrati ločeno in kot surovino vrniti v industrijo, odložiti pa čim manjši delež. Če bomo ravnali tako, je lahko Cerod II predimenzionirana naložba," meni Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica.

Za zdaj se je o tem, da bo sama razvrščala odpadke, izrekla le Občina Krško. Na vprašanje, kaj to pomeni za sofinanciranje Ceroda II, so nam v Cerodu ogovorili: "Če katera od občin ne bo sodelovala v projektu, bodo morale preostale občine ali pa samo novomeška, ki je nosilka investicije, zagotoviti manjkajoča sredstva."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:20 13. Januar 2012.

    No zdej se pa kaže slovenska zaplankanost,ker nihče ne bi imel smeti,ampak odlagali bi jih pa kamorkoli,samo na svoje področje …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.