Ključna obrestna mera ostaja 4 %

Foto: Žurnal24 Za en evro je tako treba odšteti 1,3237 dolarja.
Svet Evropske centralne banke ni dvignil ključne obrestne mere.
Oglej si celoten članek

Na seji Sveta Evropske centralne banke v Frankfurtu je 13 guvernerjev centralnih bank držav z evrom in šest članov izvršnega odbora ECB s predsednikom Jean-Claudom Trichetom na čelu odločilo, da Evropska centralna banka ne bo zvišala ključne obrestne mere za območje evra, ki od junija znaša štiri odstotke.

ECB "poslušala" številne pomisleke ekonomistov

V prid dviga obrestne mere naj bi govorili tudi inflacijski pritiski.

 
ECB je z odločitvijo, da ključno obrestno mero pusti pri štirih odstotkih, po mnenju finančnih opazovalcev trgom pokazala, da je pripravljena pomagati z zagotavljanjem zadostne likvidnosti bančnemu sistemu, kar naj bi umirilo finančne trge. Proti zvišanju pa so bili že pred sejo Sveta ECB tudi nekateri ekonomisti. Tako je v sredo glavni ekonomist Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Jean-Philippe Cotis ECB svetoval, naj počaka in oceni stanje na mednarodnih finančnih trgih, potem ko je postalo jasno, da so zaradi krize nepremičninskih posojil v ZDA v težavah ne samo investicijske in poslovne banke na ameriški celini, ampak tudi v Evropski uniji.

Na drugi strani inflacijski pritiski  
Ena izmed nalog ECB je tudi zagotavljanje cenovne stabilnosti v območju evra. Čeprav inflacija z 1,8 odstotka v avgustu vztraja v okvirih, ki si jih je postavila ECB, pa je mogoče v prihodnjih mesecih pričakovati večje inflacijske pritiske. Na te je ECB dosledno odgovarjala z zvišanjem ključne obrestne mere za območje evra.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.