Klor je nujen, a tudi nevaren

Foto: Žurnal24 V Thermani Laško je bil celoten bazenski kompleks 18. septembra poplavljen, znov
Klor v bazenu. Vsi štirje poškodovani otroci okrevajo. Kriminalisti nadaljujejo preiskavo.
Oglej si celoten članek
Več dejavnikov
Draženje kože. Na povišanje koncentracije klora in posledično draženje kože vpliva več dejavnikov, med drugim tudi uriniranje v bazen in nespoštovanje drugih higienskih predpisov, zato pred odhodom v bazen priporočajo tudi tuširanje.

“Zaradi specifičnosti primera smo v preiskavo vključili tudi izvedenca s področja delovanja naprav za doziranje klora v bazene, kriminalisti pa obvestila še zbirajo. Ker se preiskuje sum povzročitve splošne nevarnosti, so zasegli tudi vso dokumentacijo,” v zvezi s preiskavo v bazenskem kompleksu Thermane Laško, kjer se je v petek zaradi inhalacije klora zastrupilo pet ljudi – poleg štirih otrok tudi en odrasel –, pove Milena Trbulin s Policijske uprave Celje.

Kriva tehnična napaka?
“Vsi trije otroci, ki so se zdravili pri nas, so že doma, trenutno je v naši bolnišnici le še otrok, ki se je najprej zdravil na pediatrični kliniki v Ljubljani,” pove Danijela Gorišek, tiskovna predstavnica Splošne bolnišnice Celje. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi bil omenjeni otrok astmatik, zato je bila reakcija hujša kot pri drugih.

1,2 miligrama na liter vode je priporočena vsebnost klora v bazenih.

Ugotovili smo, da je bila za nenadno povečanje koncentracije klora kriva tehnična napaka, zato smo vse naprave znova testirali in upamo, da se to ne bo ponovilo,” pa je za Žurnal24 dejala Irenca Ocvirk, tehnična vodja v Thermani Laško.

Brez klora ne gre
V mariboskem kopališču Pristan, kjer imajo vsak dan okoli 150 kopalcev, dozirajo klor v bazen prek računalnika. “Koncentracijo preverjamo večkrat na dan, tudi ročno, saj lahko tehnika tudi zataji,” pojasnjuje Anton Knez, direktor Športnih objektov Maribor.

Podobno je v Termah Ptuj. “Ob širitvi smo precej investirali v ureditev klornih postaj, žal pa brez kloriranja vode ne gre,” poudarja direktor Andrej Klasinc.

Tudi v MTC Fontana doziranje poteka avtomatsko. “Tudi mi kontroliramo vrednost štirikrat na dan, tudi ročno,” pove Tadej Friš, vodja servisnih služb. “Občasno zvečer, ko ni več kopalcev, bazene hiperkloriramo, da jih očistimo, ker pa klor ne izgine sam, dodamo vodi tudi nevtralizatorje v obliki praškov,” še pove Friš.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.