Kmalu novi bankovci za 5 $

Foto: Žurnal24 Bistvena novost prenovljenega bankovca za 5 dolarjev je ta, da iz njega ne bo ve
Ameriška centralna banka je oblikovala nov bankovec za pet dolarjev, s katerim bo preprečila njegovo nadaljnje ponarejanje.
Oglej si celoten članek

Ameriška centralna banka Zvezne rezerve je oblikovala nov bankovec za pet dolarjev, ki bo v obtoku šele v začetku prihodnjega leta. Bistvena novost prenovljenega 5-dolarskega bankovca je predvsem onemogočanje ponarejanja v bankovec za 100 dolarjev. Spretni ponarejevalci so namreč lahko iz njega naredili prepričljiv bankovec za 100 dolarjev tako, da so z bankovca za pet dolarjev odstranili vso staro barvo. Nato pa so na papir z varnostnimi dodatki namesto predsednika Abrahama Lincolna natisnili le podobo Benjamina Franklina.

Novi zaščitni elementi 

Ameriške zvezne rezerve so poleg 5-dolarskega bankovca že preoblikovale tudi bankovec za 20 dolarjev. © Ameriška centralna banka

 
Novi bankovec za pet dolarjev ima malce več barv z odtenki roza, vijoličaste, sive in rumene, malce premetane stare podobe in nove varnostne dodatke, kot je dodatni vodni znak in varnostna nitka, ki je vidna pod ultra vijolično svetlobo. Sicer pa z prenovo 5-dolarskega bankovca Zvezne rezerve nadaljujejo s spreminjanjem podob bankovcev za večjo varnost pred ponarejanjem. Tako so že leta 2003 preoblikovale bankovec za 20 dolarjev, nato pa so sledili še ostali. Edini, ki ostaja tak, kot je, pa je dobri stari George Washington oziroma bankovec za dolar, ki se ga ne splača spreminjati, ker so nanj prilagojeni milijoni raznih avtomatov.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.