Kmalu prosto ministrsko mesto

Foto: Žurnal24 Vzrok za odhod Zlate Ploštajner (na sliki) naj bi bil tudi spor s kolegom Gaspar
Ministrica Ploštajnerjeva menda želi oditi, premier Pahor pa jo je včeraj prepričal, da dokonča proračun in nekaj zakonodaje. Pavlinič Krebsovo grize model plač v javnem sektorju, Jelušičevo revščina.
Oglej si celoten članek

Po vsej verjetnosti vladno omizje zapušča prva ministrica. Zlata Ploštajner, ministrica brez resorja, odgovorna za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, je včeraj skorajda že odšla.

 
 

Danes ni lahko biti minister. Če si politik, to zdržiš, ker moraš, če si strokovnjak, pa to ni nujno potrebno.

Karl Erjavec, minister in predsednik DeSUS

 
Gaspari bi njen denar
Da začasno ostane, sta jo prepričala premier Borut Pahor in Karl Erjavec, predsednik stranke DeSUS. Ploštajnerjeva namreč prihaja iz njihove koalicijske kvote. Do konca bo izpeljala proračun in nekaj zakonodaje, potem jo bo težko zadržati. O odstopu naj bi namreč razmišljala že dlje časa.

Vzrok za spor so evropska sredstva, ki jih je že v prvem mesecu te vlade od Ploštajnerjeve pod svoje ministrstvo želel prenesti drugi minister brez resorja, za razvoj in evropske zadeve odgovoren Mitja Gaspari.

Ploštajnerjeva se je temu uprla in Pahor je takrat stopil na njeno stran. Iz ministrskih krogov je sicer slišati, da črpanje sredstev na ministrstvu Ploštajnerjeve šepa že tradicionalno (še iz časov, ko je resor vodila SLS).

 

Za desetino proračuna

Evropska sredstva. V proračunu za prihodnji dve leti imajo evropska sredstva, za katera se bojujeta Ploštajnerjeva in Gaspari, zelo pomembno mesto. V letu 2010 so ocenjena na 1,15 milijarde evrov, kar je 13 odstotkov proračuna, v 2011 pa na 1,03 milijarde evrov.

Erjavec je sinoči odstop zanikal. "Kratki stiki se dogajajo vedno," je povedal. Glavni razlog za razmišljanje o odstopu je po Erjavčevih besedah ta, da je Ploštajnerjeva "nekoliko izgorela". "Danes ni lahko biti minister. Ona pa je strokovnjakinja. Če si politik, to zdržiš, ker moraš, če si strokovnjak, pa to ni nujno potrebno," pojasnjuje Erjavec.

Pavlinič Krebsova in Jelušičeva
Ploštajnerjeva ni edina, ki grozi z odhodom. Ljubica Jelušič z obrambe je ob sestavljanju proračunov postavila ultimat o odstopu, če se bo morala zaradi krčenja proračuna pri Natu še naprej opravičevati zaradi neizpolnjevanja zastavljenih ciljev.

Irma Pavlinič Krebs pa naj bi odstop iz rokava nazadnje potegnila zaradi neodzivnosti ostalih ministrov pri pripravi materialov za nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.