Nekatere knjižnice to še omogočajo

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Kdor v knjižnico še ni vrnil gradiva, ki si ga je izposodil pred razglasitvijo epidemije, naj preveri, ali knjižnica še omogoča vrnitev gradiva brez plačila zamudnine.
Oglej si celoten članek

Ko je vlada sredi marca razglasila epidemijo, so vrata zaprle tudi knjižnice po državi. Uporabnikom, ki so doma imeli izposojeno gradivo, so takrat sporočile, da do vnovičnega odprtja ne bodo zaračunavale zamudnine za izposojeno gradivo. Knjižnice so svoja vrata odprle v začetku maja. Nekatere svojim članom omogočajo vračilo knjih, izposojenih pred epidemijo, brez plačila zamudnine še do konca meseca. O odločitvi, do kdaj ne bodo zaračunavale zamudnine, uporabnike obveščajo tudi prek spletnih strani. 

Z odprtjem so v knjižnicah začeli veljati tudi drugačni pogoji poslovanja. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil posebna navodila, ki so priporočljiva za uporabo v knjižnicah. Poleg splošnih priporočil glede umivanja in razkuževanja rok, higiene kašlja ter nošenja mask za knjižnice veljajo tudi pravila glede držanja ustrezne varnostne razdalje. NIJZ priporoča, naj se še vedno izposoja predhodno naročeno gradivo, ki se pripravi vnaprej za vsakega bralca posebej. Čitalnice naj ostanejo zaprte, s trakovi pa naj se zapre dele knjižnice, ki niso predvideni za obisk obiskovalcev. 

Pred obiskom knjižnice preverite, kakšen je nov hišni red in kakšen je delovni čas knjižnice. Gradivo, ki ga vračate, je treba vračati na posebej za to namenjeno mesto.

Ker je glede obstojnosti novega koronavirusa do zdaj malo verodostojnih podatkov, NIJZ svetuje, da vrnjeno gradivo knjižnice pustijo odležati določen čas, preden gre ponovno v obtok. "V laboratoriju so pri poskusih v običajnih pogojih okolja (temperatura zraka 21 do 23°C in relativna vlaga 65 % oziroma 40 %) ugotovili, da pri tiskarskem in tekstilnem papirju novega koronavirusa CoV-2 niso zaznali 3 ure po inkubaciji, na kartonu 24 ur po inkubaciji, na lesu in tkanini 2. dan po inkubaciji, na gladkih površinah stekla in bankovca 4. dan po inkubaciji ter na gladkih površinah nerjavečega jekla in plastike 7. dan po inkubaciji," na NIJZ navajajo informacije o obstojnosti novega koronavirusa, ki so bile objavljene aprila v znanstvenih revijah The Lancet Microbe in The New England Journal of Medicine.

"Glede na to, da je gradivo (listi, platnice, ovitek) sestavljeno iz različnih materialov, bi po načelu previdnosti upoštevali trenutno poznani najdaljši možni čas preživetja virusa. Ker pa zaenkrat informacije o novem virusu niso dokončne, svetujemo, da ta maksimalni čas podaljšate," pravijo na NIJZ. Ob vnovičnem odprtju so knjižnicam svetovali sedemdnevno karanteno za izposojeno gradivo, v zadnjih navodilih pa je priporočen čas karantene tri dni. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.