Ko so sekunde minute

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Mobilna telefonija. Neugoden obračunski čas lahko občutno zviša 
strošek za telefon.
Oglej si celoten članek

Na varčne mobilne uporabnike lahko bolj kot cena minute klica vpliva obračunski interval.

Foto: Žurnal24 cena klica mobilna omrežja “Analiza uporabe storitev uporabnikov Izimobila je pokazala, da se v povprečju vsak tretji klic konča prej kot v 15 sekundah ter skoraj polovica vseh klicev nekje med 15 in 45 sekundami. Le četrtina klicev je daljših od minute,” opozarja Metka Marinšek, predsednica uprave Izimobila.

V Mobitelu pravijo, da je povprečni klic v njihovem omrežju daljši od minute, v Simobilu pa, da imajo varčni uporabniki običajno krajše klice in res končajo znotraj minute, vendar pa za naročnike z zakupljenimi količinami interval ne igra več pomembne vloge. Tako Mobitel kot Simobil imata obračunski interval 60/1. Prva številka pomeni, kako se zaračuna prva minuta klica, torej tudi če klic traja pet sekund, zaračunajo 60 sekund, po prvi minuti pa nato le dejansko trajanje v sekundah. Pregled nekaj računov je pokazal, da je pri takem obračunu zaračunanih približno od 5 do 15 odstotkov več minut, kot je dejansko bilo pogovorov.

Interval 60/60, ki ga denimo ponuja Bob, pa pomeni, da za klice, krajše od minute, zaračunajo minuto, potem pa za vsako začeto novo minuto zaračunajo minuto v celoti. Klic, dolg minuto in deset sekund, se zaračuna, kot da je trajal dve minuti. Ta interval naj bi bil po neuradnih informacijah še za približno od 10 do 15 odstotkov dražji od 60/1. Vse pa je seveda odvisno od tega, kako dolge klice opravlja uporabnik.

Kako pomemben je obračunski interval, kažejo različne tarife Izimobila. Pri obračunskem intervalu 180/15 ponujajo minuto klica za sedem centov, pri obračunskem intervalu 60/15 za osem, pri obračunskem intervalu 15/15, ki ga priporočajo za kratke klice, pa za kar 12 centov. Za 30-sekundni klic bi po prvi možnosti plačali 21 centov, po drugi osem, po tretji, najdražji tarifi in najkrajšem intervalu, pa le šest centov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:26 21. November 2011.

    a je cifra za tretji primer vredu?<br />".. 15/15, ... po tretji, najdražji tarifi in najkrajšem intervalu, pa le šest …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.