Ko te večkrat na dan ustavi policist

Foto: Žurnal24 Prebivalci ob Muri, Kolpi in Dragonji si želijo, da se zadeve premaknejo z mrtve
Referendumska kampanja se uradno začne v petek, že danes pa so se začele priprave. Časa je malo, priznavajo na Državni volilni komisiji. Ljudje ob meji: skrajni čas, da izvemo, pri čem smo.
Oglej si celoten članek

"Na referendum bom šel, saj je skrajni čas, da se to naredi, da bomo enkrat za vselej vedeli, pri čem smo, ne pa da se meja premika z Mure na nasip in nazaj. Če se to zdaj ne bo naredilo, ne vem, kdaj se bo," pravi Radovan Sinič iz Hotize.

"Če zadev ne prijaviš, pač mislijo, da kaj švercaš. Bi pa bilo dobro, da bi se meja enkrat za vselej uredila, zato bom šla na referendum in obkrožila za sporazum," o svojem življenju ob meji pripoveduje Hotižanka Slavica Hozjan.

"Sosedje Hrvati in Slovenci se imamo preveč radi, politiki v prestolnicah pa niti ne vedo, o čem se pogovarjajo. Morali bi priti k nam in tu kak mesec živeti, da bi videli, kako se počutimo ljudje ob meji, ko te na primer na poti po vsakdanjih opravkih nekajkrat na dan ustavi policist," na drugem koncu Slovenije, v Beli krajini, pove Janko Badovinac.

"Živim ob zapornici, na Hrvaškem imamo veliko zemlje, tudi hišo imam na Hrvaškem, čeprav sem prijavljena v Sloveniji in imam slovensko državljanstvo in tudi vse dokumente slovenske. Če bom šla na referendum, bom glasovala za, ker bi rada, da se meja končno določi," pravi Belokranjka Marija Goleš.

Spet na drugem koncu meje s Hrvaško, na Dragonji, pa Franka Mahnič pravi: "Bomo šli na referendum, vsa družina, a odločil se bo vsak sam. Če ni mogoče drugače, naj odloči arbitražno sodišče, se pa sprašujem, kdo bo kriv, če referendum ne uspe. V vsakem primeru bo narod kriv, čeprav menim, da bi morala država odločiti, saj se preprosti ljudje v vse to premalo razumemo."

Kratki roki
Referendumska kampanja se začne v petek, Državna volilna komisija (DVK) je vsa potrebna navodila sprejela danes. Pravico glasovanja bo imelo nekaj več kot 1,7 milijona Slovencev.

Z današnjim dnem so že začeli teči roki za izvedbo referendumskih opravil pred referendumom o ratifikaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško, ki bo potekal v nedeljo, 6. junija. Med pomembnejšimi roki za izvedbo referenduma je 12. maj, ki je skrajni dan, ko organizatorji še lahko prijavijo volilno kampanjo.

Možno bo tudi predčasno glasovanje, in sicer med 1. in 3. junijem, med 9. in 17. uro. Do 3. junija pa morajo volivci, ki bi želeli glasovati na domu ali pa na posebnem volišču zunaj kraja stalnega prebivališča, to sporočiti okrajni volilni komisiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.