Ko te zadene, je hudo

Foto: Žurnal24 Ko se znajdemo brez zaposlitve, lahko revščini ubežimo le z znanjem, ki nam poma
Revščina. Povezana tudi z izobrazbo. Na Dolenjskem v neizobraženosti rekordni.
Oglej si celoten članek

Ko plačam položnice in najemnino, da imam vsaj dom, velikokrat nimam niti za hrano. Ne vem, ali bom jutri še živa, saj moči za takšno življenje nimam več,” je izpoved delavke, ki je izgubila službo, na včerajšnjem posvetu Kako ubežati revščini citirala Justi Arneš iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). “Ko te to zadene, je hudo,” je dejala Majda Marolt, sekretarka območne organizacije ZSSS, in izpostavila, da bi bila prav takšna lahko tudi izpoved enega od 250 delavcev Preventa na Mirni, ki so v sredo ostali brez dela.

Najmanj izobraženi
Sodelujoči na posvetu, poleg sindikalistov še predstavniki centra za socialno delo, zavoda za zaposlovanje, obrtne gospodarske zbornice, razvojno-izobraževalnega centra, društva za razvijanje prostovoljnega dela in Rdečega križa, so se strinjali, da je eden od odgovorov na vprašanje, kako pobegniti revščini, v vseživljenjskem izobraževanju.

Na Dolenjskem in v Beli krajini smo za zdaj slovenski rekorderji v neizobraženosti, saj ima kar 55 odstotkov delavno dejavnega prebivalstva končano zgolj osnovno šolo ali pa še to nedokončano,” je povedal Matjaž Verbič z zavoda za zaposlovanje.

Ne znajdejo se
Ko ljudje izgubijo delo, posebno tisti, ki so vse življenje delali v proizvodnji tovarne, nastane največja težava, ker se ne znajdejo, ne vedo, kako naprej, in to vodi v malodušje. Tu je zelo pomembna osebna pomoč, ki človeka krepi, da zmore prenesti realnost, in mu pomaga odpreti oči, da vidi nove možnosti,” je prepričana Estera Dvornik s centra za socialno delo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.