Koalicija bo pregledala reze v pokojnine

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Koalicijske stranke se strinjajo, da bodo pri posegih v pokojnine nujni popravki. Kakšni, še ne vedo.
Oglej si celoten članek

Koalicijske stranke so se na sestanku pri premierju Janezu Janši strinjale, da je pri 26 tisoč upokojencih prišlo do napak pri rezih v pokojnine, je po srečanju dejal prvak DeSUS-a Karl Erjavec.

Koalicija bo zdaj natančno preučila, pri katerih pokojninah je prišlo do krivičnih znižanj, ocenili bodo finančne posledice in predlagali popravke.

Komu se je zgodila krivica?

Med drugim gre za upokojence, ki so delali v Sloveniji, sedež podjetja pa je bil v tujini. Treba je pogledati vsak primer posebej, in če so bili prispevki res plačani, jim pripada takšna pokojnina, kot če bi delali v Sloveniji, je dejal Erjavec. Gre tudi za upokojence, ki prejemajo pokojnino v povezavi z zakonom o žrtvah vojnega nasilja, in za tiste, ki so sodelovali v narodnoosvobodilni borbi.

Erjavec je poudaril, da morajo omenjene kategorije natančno pregledati in ne bodo šli v hitro popravo zakona, ki bi pomenila, da "bi kakšno kategorijo spregledali in zakon spet popravljali". Kjer bo prišlo do popravkov, bodo upoštevali tudi stanje za nazaj, je pojasnil.

Proti noveli opozicije

Erjavec je še dejal, da koalicija novele opozicije ne bo potrdila. Po njegovem mnenju je primerneje, da dobro pripravijo dopolnitve zakona, kar bodo najverjetneje storili do jeseni.

Danes so se pogovarjali tudi o tem, da so v nekatere pokojnine posegli več kot v prihodke na drugih področjih.

V Državljanski listi še razmišljajo

Tudi po besedah predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta večina koalicijskih strank predlaga zavrnitev opozicijske novele in se zavzema za to, da do jeseni koalicija predlaga svojo rešitev.

Kljub temu bodo v Državljanski listi do konca tedna "dobro premislili", ali bi morda kazalo podpreti opozicijsko novelo v prvi parlamentarni fazi. DZ bo predlog opozicijske novele obravnaval ta teden.

Samo korekcije ne bodo dovolj

Na napoved dopolnitve zakona se je odzval podpredsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Mirko Miklavčič. Prepričan je, da je diskriminatornost in neenakost, ki je za nekatere skupine upokojencev nastala z zakonom za uravnoteženje javnih financ, tako velika, da zgolj s korekcijami zakona ne bodo prišli do ustrezne rešitve.

Po njegovih besedah bodo morali "kreatorji" teh rešitev razmisliti in celoto oblikovati tako, da bodo spoštovana ustavna določila, zagotovljena enakopravnost in poštenost ter da določene sredine ne bodo neupravičeno prizadete.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.