Koalicija brez dogovora

Foto: Žurnal24 Prvak DeSUS-a vztraja pri polovični uskladitvi pokojnin za leto 2011, za leto 20
Prvak DeSUS-a vztraja pri polovični uskladitvi pokojnin za leto 2011, za leto 2012 pa se je pripravljen še pogovarjati.
Oglej si celoten članek

Redni tedenski kolegij predsednikov koalicijskih strank pri premierju Borutu Pahorju je končan, koalicija pa je kljub temu še brez dogovora. Po kolegiju je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec na vprašanje, ali je njegova stranka še v koaliciji, odgovoril: "Ne vem." Gregor Golobič, prvak Zaresa, je medtem na isto vprašanje odgovoril pritrdilno.

Dogovora torej ni, koalicijski partnerji na Erjavčevo pobudo po polovičnem usklajevanju v 2011 niso pristali. Za mizo naj bi spet sedli v torek.

Golobič po sestanku priznava, da bo za koalicijo ključno glasovanje o pokojninski reformi. Takrat bo po njegovi oceni tudi znana usoda koalicije.

Predsednica LDS Katarina Kresal po sestanku: "Res ne razumem predsednika DeSUS-a, da ni pripravljen na noben kompromis." Kresalova ob tem izraža dvom, "da se Erjavec bori za upokojence". Meni, da gre v resnici v ozadju za neke druge namene.

Erjavec vztraja
"Vztrajamo pri polovični uskladitvi pokojnin za 2011," je pred rednim tedenskim kolegijem predsednikov koalicijskih strank pri premierju dejal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, dodal pa je, da so se za leto 2012 pripravljeni pogovarjati glede na napovedane gospodarske kazalnike.

"Krize ne bomo rešili z zamrznitvijo pokojnin," je poudaril. "Treba je pogledati, kam odteka državno premoženje in kdo bo to ustavil. Kdo je povzročil ta titanik? Bavčar, Merkur, Vegrad?" Po Erjavčevih besedah vladne reforme podpirajo odpadniki iz DeSUS-a.

Zakon o RTV v zameno za pokojnine
Erjavec je dejal še, da bo DeSUS še naprej "podpirala  pametne vladne rešitve". Zakona o RTV ne bodo podprli, če ne bo polovičnega usklajevanja pokojnin, je poudaril in dodal: "Mi reform ne bomo izvajali na revnih, da bodo še revnejši. Naj se reforma izvaja na tajkunih. Tistim, ki kradejo državno premoženje, se ne zgodi nič, upokojencem z 200 do 300 evri pokojnine pa bi se jemalo." Premierju daje čas, da premisli, katere reforme so pomembne. "Če bo to le zamrznitev pokojnin, to ne pelje nikamor."

Prvak Zaresa Gregor Golobič ob prihodu na sestanek Erjavčevega predloga ni želel komentirati, saj pravi, da to niso stvari za na ulico. Katarina Kresal je pred novinarji pobegnila pri stranskem vhodu.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar (Zares) je ob robu sestanka dejal, da popuščanje DeSUS-u ne vodi nikamor, če to pomeni, da bodo reforme padle. Treba je sprejemati odločitve, ki so dobre, meni.

Minister Mitja Gaspari pa je Erjavčev predlog ocenil z besedami, da to ni nikakršen kompromis, saj nobena zamrznitev za leto 2012 še ni sprejeta.

Včeraj so ga čakali zaman
Koalicijski partnerji so sicer Erjavca čakali že včeraj pred napovedano skupno predreferendumsko tiskovno konferenco v podporo zakonu o RTV. A zaman, s čimer je prvak DeSUS-a prekrižal načrte premierju Borutu Pahorju, da se še pred današnjo sejo državnega zbora o rebalansu proračuna predsedniki strank pogovorijo o odprtih vprašanjih. 

Ker vlada ne želi pristati na zahtevo DeSUS-a po polovičnem usklajevanju pokojnin in vztraja pri četrtinskem usklajevanju za prihodnji dve leti, poslanci DeSUS-a grozijo, da predlaganega rebalansa ne bodo podprli.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.