V šolah se obeta velika sprememba

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Poslanci danes spet o sestavi svetov šol in vrtcev.
Oglej si celoten članek

Na zahtevo koalicije bodo poslanci danes obravnavali predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki prinaša spremembe v sestavi svetov vrtcev in šol. Koalicija je zahtevo za obravnavo na izredni seji vložila po tem, ko predsednik DZ Igor Zorčič predloga novele ni uvrstil na decembrsko sejo.

Zaplet na matičnem odboru

Odbor DZ za izobraževanje je namreč predlog novele zakona o organizaciji vzgoje in izobraževanja namreč v nasprotju z odločitvijo kolegija DZ obravnaval na seji tudi po 22. uri in kljub nasprotovanju poslancev Levice in LMŠ nadaljeval glasovanje o dopolnilih. Levica je zato dala pobudo, da se poslanko NSi-ja Ivo Dimic razreši z mesta predsednice odbora. Dimičeva je na to odgovorila, da so poslanci Levice z neprimernim obnašanjem in postopkovnimi predlogi zavlačevali sejo. Po 22. uri so sejo nadaljevali, ker je bil odbor že v fazi glasovanja o vloženem dopolnilu k prvemu členu predloga novele, odbor pa je po njenih besedah tudi potrdil sklep o nadaljevanju seje.

Predsednik DZ-ja Igor Zorčič po tem zapletu povedal, da so opravili posvet in je parlamentarna zakonodajno-pravna služba pojasnila, da ni nobenih zadržkov za obravnavo predloga novele na seji.

V sestavah svetov šol in vrtcev več predstavnikov občin

V dosedanji razpravi je bilo največ kritik deležno predlagano spreminjanje sestave sveta vrtca ali šole v korist ustanovitelja. Novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja namreč spreminja sestavo svetov vrtcev in šol. Predlagatelji  uravnoteženje sestave utemeljujejo s tem, da mora imeti občina, ki šolo financira, več vpliva.

Koalicija skuša sestavo svetov uravnotežiti

Prvotni predlog je povečeval število predstavnikov ustanovitelja na pet članov od skupno enajstih. Kasneje je koalicija to pripravila na tri člane ustanovitelja in po dva člana staršev in zaposlenih. Tudi ta predlog so popravili na po tri predstavnike ustanovitelja, zaposlenih in staršev. Po zdaj veljavni ureditvi svet šole, ki je najvišji organ šole, sestavlja 11 članov: trije predstavniki ustanovitelja, trije predstavniki staršev in pet predstavnikov delavcev šole.
Zakonodajno pravna služba DZ opozarja na šibkost utemeljitve. 

Proti Sviz in del pedagoške stroke

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je pred današnjo izredno sejo ponovno pozval poslance k zavrnitvi spreminjanja členov glede sestave svetov zavodov. Proti spreminjanju sestave svetov vzgojno-izobraževalnih zavodov je Sviz med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju zbral 24.224 podpisov.
Proti je tudi del pedagoške stroke. Poudarjajo, da bo s spremembami v sestavi svetov zavodov šol in vrtcev prišlo do vstopanja politike v delovanje šol in vrtcev.

Manj glasov stroki

Zadnji predlog tako zaposlenim jemlje po dva člana v svetih in po mnenju Sviza nepremišljeno posega v bistvo dosedanjih dobro premišljenih razmerij. Predlagane spremembe po navedbah sindikata namreč v celoti prezrejo ključno dejstvo, da je svet zavoda tudi strokovni organ, ki se opredeljuje še do vzgojne oziroma izobraževalne problematike in potrjuje tudi poročilo o samoevalvaciji delovanja vrtca ali šole.

Ravnatelji manj odvisni od zaposlenih

Spremembe zakona so sicer predlagali poslanci SDS, NSi, SMC in poslanca narodnosti. Po besedah Mojce Škrinjar (SDS) je  cilj bolj kakovostno šolstvo, ki bi ga dosegli s tem, da imenovanje ravnatelja ni več tako zelo odvisno od zaposlenih. Tudi v zvezi aktivov svetov staršev opozarjajo, da se postopek imenovanja ravnatelja velikokrat osredotoči le na pričakovanja zaposlenih, manj pa na kakovost in doprinos kandidata šoli. Zato podpirajo uravnoteženje sestave svetov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • MK
    08:44 22. December 2021.

    naj mi en genij pove kako je lahko ravnatelj OŠ iz Ljubljane, g. Kavtičnik iz Velenja (fotr Vida Kavtičnika, rokomoteša) …

  • MK
    08:43 22. December 2021.

    končno normalizacija. Občina plačuje, občina imenuje.

  • 08:18 22. December 2021.

    Če bo tole sprejeto, bo čas za referendum proti politizaciji šole!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.