Koalicija o reformi trga dela

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Predstavniki koalicijskih poslanskih skupin so se na današnjem sestanku v DZ seznanili s predlogom reforme trga dela. Ena od bistvenih usmeritev reforme je odprava segmentacije na trgu dela, je po sestanku pojasnil minister za delo Andrej Vizjak.
Oglej si celoten članek
Reforma bo predvidoma prihodnji teden tema seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Ob tem naj bi predvidoma prihodnji teden potekal tudi sestanek predstavnikov koalicijskih poslanskih skupin na temo pokojninske reforme, je napovedal minister Andrej Vizjak.

Današnji pogovor je bil namenjen predvsem seznanitvi koalicijskih partnerjev z novim zakonom o delovnih razmerjih in novelo zakona o urejanju trga dela, je pojasnil Vizjak. "Bilo je kar nekaj potrebnih pojasnil, vprašanj in mnenj na predlagane rešitve, vendar moram reči, da je smer prava in da smo prejeli določene zelo konstruktivne predloge. Vse te stvari bomo dodatno preučili in jih do konca tedna vključili v predlog," je napovedal minister.

O odzivih ni želel govoriti

O konkretnih odzivih koalicijskih partnerjev, predvsem Desusa, Vizjak danes ni hotel govoriti. "Boste videli, ko bomo na koncu tudi prišli s predlogom, to bo predvidoma prihodnji teden," je pojasnil. Govoriti še ni želel niti o podrobnostih posameznih rešitev v zakonu. Po njegovih besedah gre "za neke ideje, ki smo jih dali v izhodišča, kaj bo na koncu iz tega, pa bomo videli".

Minister sicer največ nasprotovanja sindikatov pričakuje pri vprašanju odprave plačanega odmora za malico. Pojasnil je, da bodo glede tega svoje mnenje podali še delodajalci. "Mi bomo vsekakor spoštovali dogovor obeh socialnih partnerjev na to temo," je zagotovil.

Manj razlik med zaposlitvami za določen in nedoločen čas

Ključna usmeritev reforme trga dela naj bi bila odprava segmentacije na trgu dela, torej velikih razlik med tistimi, ki so zaposleni za nedoločen čas, ter številnimi, ki so v začasnih in negotovih oblikah dela.

To naj bi rešili z vpeljavo enotne pogodbe za nedoločen čas, ki bi predvidevala tri obdobja zaposlitve. V okviru prvega, poskusnega obdobja v trajanju petih mesecev bi imel delodajalec možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi brez razloga.

Sledilo bi prilagoditveno obdobje oziroma obdobje zaposlitve do dveh let. Če bi želel delodajalec v tej fazi delavcu prekiniti pogodbo o zaposlitvi, bi morali za to obstajati razlogi. Poleg tega zaposlenemu v času prilagajanja že pripadajo vse pravice z naslova delovnega razmerja.

V tretjem obdobju, obdobju stabilnosti, bi veljala bolj ali manj ureditev kot pri zaposlitvi za nedoločen čas, a bi v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi uvedli več poenostavitev formalnosti. Reforma naj bi tudi na nekaterih drugih področjih poenostavila postopke.

Bo čas za malico plačan ali ne?

Predlagane spremembe se nanašajo še na odmor za malico med delovnim časom. Gre za vprašanje, ali se odmor še naprej šteje v delovni čas in ali je plačan. V zvezi s tem vprašanjem so sindikati nepopustljivi, saj spremembe na tem področju po njihovih besedah pomenijo precejšen poseg v prihodke zaposlenih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 23:15 29. Avgust 2012.

    Mislm ,spet ene buče,pa kje tej pametnjakoviči spijo??????da jih kdo ne ukrade,mal tko,pa malo tko,pa mal na uno stran pa …

  • 18:42 29. Avgust 2012.

    se strinjam s teboj!! s temi pogodbami spet ne bodo naredili nič dobrega, delodajalec bo lepo za 5 mesecev vzel …

  • 09:58 29. Avgust 2012.

    Predlagam, da vse reforme damo na referendume (kot v času pahorjeve vladavine).

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.