Koalicija v osnovnih zadevah poenotena

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Posvet na Brdu pri Kranju. Koalicija poenotena.
Oglej si celoten članek

Vlada je pretekli teden razgrnila, kako namerava preobraziti proračuna za letos in prihodnje leto, da bo primanjkljaj nižji od treh odstotkov  BDP.

Danes so se s spremembami seznanili predsedniki in poslanci koalicijskih strank. V prihodnjih tednih bo tako skupaj s predlogom obeh rebalansov v obravnavo v državni zbor prišlo kar nekaj zakonskih predlogov in drugih projektov, s katerimi so se danes seznanili, je v izjavi novinarjem povedal premier Miro Cerar.

"Koalicija je v vseh osnovnih zadevah poenotena, konkretno delo na posameznih projektih pa bo sprožilo različna vprašanja in ta smo danes izpostavili," je pojasnil Cerar.

Erjavec bi bolje upravljal

Če želimo, da bo vlada uspešno izpeljala vse potrebne ukrepe - oba rebalansa in pomembne zakone - mora imeti polno podporo v  državnem zboru, je potrdil tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec. "Zato je prav, da poslance sproti seznanjamo, kakšne ukrepe predlaga vlada," je dodal.
Ker je na odhodkovni strani malo rezerv, je Erjavec kot eno od možnosti izpostavil boljše upravljanje z državnim premoženjem, na kar je opozoril v razpravi.

To premoženje je ocenjeno na 12 milijard evrov, izplen z naslova dividend pa se giblje okoli 120 milijonov evrov. To se zdi Erjavcu premalo, zato se mu zdi pomembno izboljšati upravljanje državnega premoženja.

Le če bodo ukrepi usklajeni


Za SD je po besedah predsedujočega Dejana Židana pomembno, da se z ukrepi ne posega v socialne transferje, da se ne govori o socialni kapici in da se o javnem sektorju govori na način, da se ve, da ga ne nameravajo zmanjševati.

Pomembno se mu zdi, da za javni sektor prihodnje leto veljajo le tisti ukrepi, ki veljajo že v letu 2014. "Vsi ostali ukrepi bodo sprejeti le, če bodo usklajeni s socialnimi partnerji," je zagotovil Židan. Cerar pa je dodal, da je bil prvi odziv sindikatov na začetek pogajanj o krčenju mase plač pretiran. Želi si, da bi bila pogajanja konstruktivna.

Židan je še pred srečanjem dejal, da verjame bodo na pogajanjih našli dobro kompromisno rešitev - takšno, ki ne bo klicala po protestih ali zamajala trdnosti koalicije. 

S 100 prišli na 10

Ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar je na pogovore prišla kar zadovoljna. Prvotna zahteva za zmanjšanje porabe za njen resor je bila 100 milijonov evrov, prišli pa so na deset milijonov evrov, je povedala. "Niso nam popustili, pač pa smo dokazali, da več ne moremo," je pojasnila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 08:14 28. Oktober 2014.

    Primorci91, pri tistih kapitalistih, ki jih šinfate si socialisti hinavsko sposojajo denar, da bi preživeli. Če me spomin ne vara …

  • 08:06 28. Oktober 2014.

    Poenoteno bi zagonili državo če ne bi bilo prisilne uprave Evropske komisije in kontrole ECB nad našimi bankami, tudi anemično …

  • 07:49 28. Oktober 2014.

    Mene je skrbelo ker nisem verjel vladi v tej sestavi. Polovica ministrov je iz prejšnje vlade. Na srečo smo ta …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.