Koče odnesle z manjšimi praskami

Foto: Žurnal24 Na Kredarici imajo trenutno še dobre tri metre snega, večje škode pa na domu zar
Visokogorje. Večje škode na planinskih kočah ni, planinske poti pod snegom do junija.
Oglej si celoten članek

Letošnja zima je bila visokogorskim planinskim kočam bolj naklonjena kot lanska, saj je po prvih opažanjih povzročila le manjše poškodbe na strehah, kolektorjih in oknicah. Triglavski dom na Kredarici, Dom Valentina Staniča, Dom Planika in tudi obnovljeni del koče na Doliču so zimo dobro prestali. Poškodbe planinskih poti za zdaj še niso vidne, saj so te še pod snegom. O zimski škodi se bo vedelo več junija, ko bo sneg skopnel.

Nevarnost plazov v visokogorju je majhna, saj naj bi se vsi večji plazovi sprožili okoli 1. maja. Kljub temu so razmere v gorah še vedno zimske, zato je treba imeti primerno opremo, za vzpon na vrh Triglava pa so obvezne dereze in cepin. Turni smučarji lahko izkoristijo še zadnje dni za smuko, ki je še možna za Cmirom in v dolino Kot, do dveh tretjih poti pa tudi v dolino Krme.

Še vedno pa ostaja odprto lastništvo Aljaževega stolpa, saj Planinska zveza Slovenije kljub nasprotovanju države meni, da je njegova upravičena lastnica. Kot je znano, ostaja stolp do nadaljnjega na Triglavu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.