Kolar Celarčeva ogorčena nad zaključnim poročilom parlamentarne komisije o žilnih opornicah

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Kolar Celarčevi očitajo subjektivno odgovornost.
Oglej si celoten članek

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ogorčena nad ugotovitvami preiskovalne komisije DZ, ki ministrom za zdravje med leti 2003 in 2016 očita objektivno odgovornost, Kolar Celarčevi pa subjektivno odgovornost za nepreprečevanje korupcije pri poslih z žilnimi opornicami. Po njenem mnenju je poročilo prešlo na osebni nivo oz. maščevanje.

"Vsi ostali ministri, ki praktično na skupnih javnih naročilih v tem obdobju niso naredili nič, so objektivno odgovorni. Meni pa so pripisali subjektivno odgovornost, čeprav sem prva ministrica, ki sem pripravila strokovno-tehnične standarde za žilne opornice in izvedla skupno javno naročilo," je dejala Kolar Celarčeva za STA.

Zdravstvena preiskovalna komisija DZ, ki je preiskovala sum korupcije pri poslih z žilnimi opornicami, je v sredo potrdila končno poročilo v katerem je ugotiovila, da so vsi ministri za zdravje od leta 2003 do leta 2016 "objektivno odgovorni, ker niso sprejeli zakonodaje, ki bi omogočala sistemske rešitve in zajezitev koruptivnih dejanj v zdravstvu". 

Glede Kolar Celarčeva pa je komisija ugotovila, da je subjektivno odgovorna "za opustitev ukrepov, ki bi jih morala sprejeti v smeri odstranitve posameznikov, za katere je komisija podala naznanitve sumov kaznivih dejanj, s položajev, ki omogočajo poslovne odločitve ali odločitve na javnih razpisih". 

Furlan in Miklavčič prejemala podkupnino?

Komisija pristojnim organom predlaga, naj raziščejo sume kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in kaznivega dejanja jemanja podkupnine za vodjo Specializiranega državnega tožilstva Furlana ter sume kaznivega dejanja jemanja podkupnine za nekdanjega zdravstvenega ministra Miklavčiča.

Poleg tega komisija pristojnim organom predlaga, naj raziščejo sume kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev in kaznivega dejanja nevestnega dela v službi za nekdanjega vodjo nabave v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor Petra Weissensteinerja. Hkrati komisija predlaga AVK, naj znova razišče primer iz leta 2013, "ko naj bi šlo za omejevanje konkurence s strani multinacionalke Abbott pri prodaji in nabavi žilnih opornic s strani poljskega dobavitelja". Komisija je ugotovila, da naj bi direktor AVK Andrej Matvoz vedel za položaj dobavitelja Mark Medicala v Sloveniji, vendar ni reagiral.

Sum kartelnih dogovorov

Komisija je ugotovila tudi sum, da so odgovorni v obeh UKC za izvedbo javnih naročil v obdobju 2007-2014 pripravili in izvedli javna naročila, ki niso sledila temeljnim načelom javnega naročanja ter so delovali nezakonito in večkrat kršili zakon o javnem naročanju.

Po ugotovitvah komisije prav tako obstaja sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj in da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih od 2007 do 2016 omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic.

Obstajal pa naj bi po besedah Godčeve tudi sum, da so določene osebe v bolnišnicah zahtevale od dobaviteljev plačilo v zameno za nabavo določenih žilnih opornic in s tem ravnale nezakonito.

Jelka Godec: Zemljarič krivo pričal

Predsednica komisije Jelka Godec (SDS) je pridobila dodatno gradivo o tem, da naj bi nekdanji politik Janez Zemljarič, ki je ljubljanski UKC vodil od leta 1968 do leta 1973, pred komisijo krivo pričal. Zato je predlagala, da bi komisija pristojne organe pozvala, naj zanj raziščejo sume kaznivega dejanja krive izpovedbe, a komisija predloga ni potrdila. Godčeva bo zato kot predsednica komisije podala ločeno mnenje in predlog naslovila na DZ.

Glede na vmesno poročilo končno poročilo zdravstvene preiskovalne komisije ne prinaša novih naznanitev sumov kaznivih dejanj. Sicer pa bo komisija po besedah Godčeve DZ predlagala sklep, naj vso dokumentacija, s katero razpolaga komisija, po sprejetju končnega poročila preda Nacionalnemu preiskovalnemu uradu.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 09:25 17. Marec 2018.

    Problem slovenskega zdravstva je Miro Cerar in njegova spletična Kolar Celarjeva ,ki je zaradi svoje narcisoidne samovšečnosti in maščevalnosti svojim …

  • 06:14 17. Marec 2018.

    Milojka bi morala bit zgodovina že 3 leta nazaj,ne pa,da se še sedaj prerekamo,kaj ni nardila in kaj je,tega zadnjega …

  • 20:21 16. Marec 2018.

    Baba pokvarjena.A je se Matilda ni obiskala? Koliko smrtnih zrtev in invalidov je nastalo zaradi te posasti,in koliko milijonarjev je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.