Količki na mestni zemlji

Foto: Žurnal24 Znak, da je parkiranje dovoljeno samo za stanovalce Ulice Hermana Potočnika 17,
Parkirišča. Stanovalci neprofitnega bloka so si s soglasjem JSS MOL na mestni zemlji postavili količke.
Oglej si celoten članek

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) je parkirišča, na katerih so od 70. let parkirali tudi stanovalci blokov na Ulici Hermana Potočnika 19 in 21, preuredil le za stanovalce njihovega bloka na številki 17. V njem je 57 neprofitnih stanovanj.

Pol od sklada, pol od mesta
Kot so potrdili na JSS MOL, so parkirišča z dvižnimi količki in napisom, da je parkiranje dovoljeno samo za stanovalce Ulice Hermana Potočnika 17, uredili tako na zemljišču v lasti MOL kot zemljišču sklada.

Poudarili so, da je bilo v gradbenem dovoljenju za prenovo nekdanjega samskega doma, kjer so danes neprofitna stanovanja, že leta 2003 določeno, kako se bo upravljalo teh 105 parkirnih prostorov.

“Na objekt Ulica Hermana Potočnika 17 odpade 71 parkirnih prostorov (in le na 41 so postavljene parkirne ovire),” je pojasnila Jožka Hegler, direktorica JSS MOL. Pet jih je rezerviranih za invalide, 59 pa jih je brez ovir, kar je po besedah Heglerjeve več, kot jih za parkiranje sosednjega objekta predvideva gradbeno dovoljenje.

Družbena gradnja

Sedemdeseta. Blok, pred katerim je sporno parkirišče, je v 70. letih zgradil Gradis, je potrdil Brane Pišek.

Zgrajeno je bilo s pomočjo samoupravih stanovanjskih skupnosti, podobno kot preostale take ljubljanske soseske.

Blok na številkah 19 in 21 je že uredil etažno lastnino, pripadajočih zemljišč pa še niso določili.

Dodala je, da so bili stanovalci bloka na številki 19 stranka v upravnem postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja in bi takrat lahko uveljavljali svoje pravice.

“Le to, da je nekdo nekje leta dolgo parkiral, pa ni pravica, ki bi jo bilo mogoče uveljavljati samo po sebi,” je dejala.

“Pred blokom imamo vrtec, tako da nimamo drugih parkirnih prostorov. Zdaj sta dve stopnišči popolnoma brez parkirnega mesta,” je povedal Brane Pišek, stanovalec s številke 21.

“Nič ne bi rekel, če bi to naredil nek privatnik, ampak da to naredi mestna občina in neprofitnim stanovanjem da po dva parkirna prostora, drugim pa nič, je pa obup,” je bil zgrožen Pišek, ki ima sicer garažo, veliko njegovih starejših sosedov, je poudaril, pa je nima.

V zemljiški knjigi vse okej
JSS MOL je blok, v katerem so danes neprofitna stanovanja, skupaj s približno polovico parkirišča pred njim leta 2002 odkupil od Gradisa TEO, ki je bil pozneje pripojen Gradisu skupini G.

Zanimivo je, da je Gradis skupina G še danes lastnik parka pred blokoma Ulica Hermana Potočnika 19 in 21 pa tudi precejšnjega dela soseske v bližini, razen stavbišča. Zemljiškoknjižni lastnik preostalih najbližjih parkirišč pa je MOL.

Heglerjeva je poudarila, da so parkirišče od Gradisa TEO lahko kupili, ker je bil zemljiškoknjižni lastnik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.