Koliko beguncev lahko še pričakujemo, se ne ve

Foto: M. K.
Foto: M. K.
Po nekaterih informacijah naj bi proti Sloveniji prihajal nov val beguncev. Več tisoč naj bi se jih zbralo v Šidu na hrvaško-srbski meji. Nevladne organizacije takšnih informacij nimajo, notranja ministrica pravi, da migracijski tokovi vsekakor še ne bodo popustili, o številkah pa ne želi špekulirati.
Oglej si celoten članek

Po nekaterih informacijah naj bi v Šid na srbsko-hrvaški meji prispel nov val beguncev, ki šteje okrog štiri tisoč ljudi. Kam jih bodo usmerili, v tem trenutku še ni jasno, po nekaterih informacijah naj bi ti begunci prihajali proti Bregani na hrvaški oziroma Obrežju na slovenski strani. 

Uradnih informacij o tem ni; po naših podatkih begunci iz Hrvaške ne želijo proti Madžarski, saj se tamkajšnjih organov bojijo. Najverjetneje se bo torej tudi nov val beguncev, ki je trenutno na Hrvaškem, proti željenemu severu podal skozi Slovenijo. 

Foto: M. K. Begunci Koliko jih bo še prišlo

Večina mejnih prehodov na srbsko-hrvaški meji je še vedno zaprta. Begunci vstopajo predvsem preko Tovarnika, od koder jih vozijo v Opatovac na hrvaško-madžarski meji. Tam jih je okoli 1600. Del se jih bo gotovo usmeril tudi preko Slovenije.

Koliko jih bo še prišlo, ta trenutek torej še ni jasno. Na Hrvaško, odkoder prihajajo v Slovenijo, je do sedaj vstopilo skupno okoli 27 tisoč beguncev, ki so državo večinoma le prečkali in se podali naprej preko Madžarske in deloma Slovenije proti Zahodu.

Komunikacija zaradi hrvaškega nesodelovanja onemogočena

S tem vprašanjem smo se obrnili tudi na notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, ki nam je povedala, da migracijski tokovi še ne popuščajo. Komunikacije s hrvaško policijo je po njenih besedah zaradi hrvaškega nesodelovanja onemogočena, glede številke beguncev, ki naj bi se še stekala proti slovenski meji, pa ne želi špekulirati. Marjan Fank, generalni direktor policije pri tem doda, da informacije, ki jih naša policija dobiva z območja Srbije in Makedonijo kažejo na to, da je val, ki prihaja, vsaj tako intenziven, kot ta, ki je prišel od petka do danes. 

"Ne, uradnih podatkov o namerah beguncev nimamo, a po poročilih nevladnih organizacij naj bi trenutni val nekoliko popuščal," pa je za naš portal povedal koordinator prostovoljcev na Obrežju, Jernej Agrež, prostovoljec humanitarne organizacije Adra. "Vendar pa je situacija popolnoma nepredvidljiva, mi se pripravljamo, kot da prihajajo novi. Reorganizirali bomo šotorišče, ga počistili in pospravili, dopolnili zaloge pomoči."

Obrežje spet zaprto

Na mejni prehod Obrežje so s Hrvaške prišle manjše skupine beguncev, ki jih policisti, znova postavljeni v kordon, ne spustijo v državo. Ker je nekaj beguncev ob prihodu na mejo hodilo po cestišču, so mejni prehod začasno zaprli. Na prehodu nekaj ur ni bilo beguncev, saj so vse odpeljali v sprejemne in nato nastanitvene centre.

Foto: M. K. Begunci, rigonci

 

Šotorišče na Obrežju, v katerih so v zadnjih dneh prenočevali begunci, ki jih niso spustili čez mejo, so sicer policisti zgodaj zjutraj nameravali podreti, a so se jim aktivisti pri uprli. Po nekaterih informacijah so se uprli tudi prostovoljci. "To ne drži. Kot sem že poudaril ob eni drugi priložnosti, prostovoljci na Obrežju s policijo korektno sodelujemo. Do nas so prišli policisti z novim načrtom, kako naj bi šotorišče postavili po novem in kako njihove ograje. V tem prostovoljci ne vidimo nobenih težav, sprejemni center smo po navodilih spremenili in to je to," poudarja pstovoljec Adre  Agrež. Policija je tako ogradila šotorišče pred mejo.

Foto: M. K. Begunci Ponoči protest za odprtje meje

V brežiškem sprejemnem centru je v postopku evidentiranja približno 160 tujcev. Mednarodni železniški promet na mejnem prehodu Dobova je zaprt. Ponovno pa so odprli mejni prehod Obrežje, potem ko je bil zaradi protesta, v katerem so zahtevali odprtje meje, v nedeljo zvečer za določen čas zaprt. Begunci so se prijeli za roke in naradili verigo. Vpili so, da ne želijo hrane in vode, ampak le svobodo - da jih spustijo naprej. Po tem so prišli avtobusi.

Foto: Franc Šavrič Rigonce Foto: Franc Šavrič Rigonce

                                                         

Pojedli kosilo in odšli

161 tujcev, ki  so bili danes pripeljani v sprejemni center v Dolgo vas, je bilo ob okrog 13. ure nastanjeno v nastanitvenem centru na bivšem parkirnem prostoru Integrala v Lendavi.

Vseh 387 beguncev in migrantov, ki so bili nastanjeni na Sejmišču v Gornji Radgoni, pa se je odpravilo peš proti meji z Avstrijo, ki je od tam oddaljena vsega nekaj sto metrov. V Avstrijo so se odpravili potem, ko so v centru dobili kosilo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.