Koliko Slovencev išče Interpol?

Foto: Interpol
Foto: Interpol
Interpol je največja policijska organizacija s 190 sodelujočimi državami.
Oglej si celoten članek

Med Interpolovimi rdečimi tiralicami se večina nanaša na mednarodne tihotapce drog in osumljene teroriste, pogledali pa smo, katere Slovence iščejo. Najprej nam je v oči padel Robert Tomaž Zavašnik, ki je bil obsojen na pet let zapora zaradi tragedije pred diskoteko Lipa, ko so umrla tri dekleta.

Tiralice so izdane za 29 moškimi in štirimi ženskami, ki jih išče Slovenija. Med njimi najdemo 49-letno Andrejo Poženel, ki jo iščejo zaradi prevare, ne navajajo pa, kakšne. Iščejo tudi neznano osebo slovenskega rodu, za katerim je tiralico razpisal Ekvador. Moškega iščejo zaradi zločinov, povezanih z drogo.

V Rovinju ujeli nizozemskega morilca

Interpol je danes na svoji spletni strani objavil, da so ujeli Morgana Schreursa, obtoženega umora neke ženske v baru v Belgiji leta 1999. Ob aretaciji je imel lažen italijanski potni list, osebno izkaznico in vozniško dovoljenje, pred tem pa so menili, da se je gibal v Italiji in na Irskem. Po objavi podatkov in njegove fotografije v irskih medijih je nekdo Interpolu sporočil, da je 39-letnik na Hrvaškem.

Povezovanje za boljše rezultate

Kako kar najučinkoviteje organizirati iskanje za najbolj iskanimi ubežniki, je poskušalo dognati 50 vodilnih strokovnjakov policij iz 20 evropskih držav, ko so se ta mesec srečali na sedežu Europola v Haagu, da bi izmenjali izkušnje in podatke ter uskladili tehnike iskanja, saj lahko razlike pravzaprav predstavljajo svojevrstne ovire.

ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams oziroma Evropska mreža skupin, ki aktivno iščejo ubežnike) bo pridobival finančna sredstva iz evropskih skladov še naslednji dve leti, da bo lahko izsledil, poiskal in prijel kar največ ubežnikov pred roko pravico ne glede na to, v katerem delu sveta se nahajajo. Da bi to omrežje lahko resnično delovalo po vsem svetu, ENFAST uživa tudi podporo Interpola.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:30 30. Junij 2012.

    @Lavdan<br />A si pismen? Po tvojem komentarju sodeč nisi!

  • 19:12 29. Junij 2012.

    Zakaj, pa Slovenci iščejo interpol.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.