Kolišča iz časa piramid

Foto: Žurnal24 (Foto: Nik Rovan)
Najdišče na Špici. Brezplačni vodeni ogledi do konca maja.
Oglej si celoten članek
Ogledi kolišča

Do konca maja. Brezplačni vodeni ogledi kolišča bodo potekali od danes do 28. maja.
 Med tednom. Od ponedeljka do petka si bodo lahko kolišče ogledale najavljene skupine, vsak dan ob 11. uri.
 Vsako soboto. Ogledi za javnost bodo brez predhodne najave potekali ob 11. uri. Zbor je ob otroškem igrišču Prule/Privoz.

"Nismo pričakovali, da bo kolišče tako dobro ohranjeno," je predstavitev na barjanskem kolišču na Špici začela Irena Šinkovec, vodja izkopavanj in kustosinja za prazgodovino v Mestnem muzeju Ljubljana.

V arheoloških raziskavah, ki jih je zaradi urejanja Špice naročila Mestna občina Ljubljana, so arheologi do zdaj odkrili prek dva tisoč kolov, okoli tono fragmentov keramike oziroma posod, dele orodja iz kamna in živalskih kosti, pa tudi kalupe za ulivanje bronastih sekir.

Brezplačne organizirane oglede za javnost bodo omogočili, ker je ohranjanje že odkopanega lesa drag in zapleten postopek – tak les na zraku hitro razpade – in bodo zato odkopali le dele, kjer je predvidena gradnja, preostalo bodo pustili v zemlji.

Najdišče bodo raziskovalci tudi podrobno popisali, fotografirali, naredili georadarske analize, odvzeli bodo tudi vzorce vsakega kola in tako določili točen čas njihove postavitve ter vrsto lesa. Tako bodo lahko proučili gradbeni razvoj kolišča. Potem ko bodo junija izkopavanja končali, bodo raziskave potekale še nekaj let. Del kolov, ki so jih vzeli iz zemlje, bodo v muzeju uporabili za raziskovanje načinov ohranjanja mokrega lesa.

V Egiptu so gradili piramide
Gradnja teh kolišč sega 4.500 let v zgodovino oziroma obdobje 2.500 let pred našim štetjem, v zgodnjo bronasto dobo. "Gre za čas, ko so gradili Keopsovo piramido v Egiptu," je povedala kustosinja in dodala, da gre za prve stalne naselbine na območju Ljubljane.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.