Kolizej v rokah ministra

Foto: Žurnal24 Civilna iniciativa za Kolizej pod vodstvom Lea Šešerka vlado poziva, naj prepreč
Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) se s pobudo o derazglasitvi Kolizeja kot kulturnega spomenika lokalnega pomena ne strinja.
Oglej si celoten članek

Kot pojasnjujejo, je stanje objekta nedvomno slabše, kot je bilo ob razglasitvi, a so se spomeniško-varstvene lastnosti vendarle ohranile. Zato ne najdejo argumenta za spremembo pravnega statusa Kolizeja. To je za investitorja, Kranjsko investicijsko družbo (KID) Jožeta Anderliča, ki želi objekt porušiti in tam zgraditi nov Kolizej z veliko operno dvorano, slaba novica. "Odločitve zavoda, da se tudi po novi statični presoji Kolizeja ne strinja z umikom spomeniške zaščite, ne moremo in ne želimo komentirati," pravijo v KID. Kaj bodo zdaj?

Prodali ga ne bodo
"Kolizeja ne mislimo prodajati niti ne rekonstruirati. Iz poročila o statični oceni in analizi potresne odpornosti, ki ga je naročil ZVKDS, jasno izhaja, da to ni smotrno,"
dodajajo v KID.

ZVKDS namreč na podlagi omenjene ocene, ki so jo izdelali na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, ponuja tri možnosti: obnovo objekta, popolno rekonstrukcijo in gradnjo novega kompleksa. Pri prvi možnosti bi bilo treba porušiti večino stavbe, pri drugi in tretji pa bi jo bilo treba porušiti v celoti. Toda za to bi KID moral pridobiti soglasje kulturnega ministra Vaska Simonitija.

Vlogo oddali 3. junija
V KID so nam še povedali, da so ministru že 3. junija posredovali vlogo za soglasje za odstranitev objekta in priložili vso potrebno dokumentacijo. Odgovora še niso dobili.
Na Mestni občini Ljubljana, kjer so menili, da je derazglasitev kulturne zaščite Kolizeja stvar mestnega sveta, jim na naša vprašanja ni uspelo odgovoriti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.