Komisija o poslovanju Türkovega urada

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Komisija za nadzor javnih financ Državnega zbora RS je na seji ugotovila, da je bilo pri poslovanju urada predsednika republike v letih 2008 in 2009 storjenih veliko nepravilnosti in napak.
Oglej si celoten članek

Komisija je namreč obravnavala revizijsko poročilo o poslovanju predsednikovega urada v letih 2008 in 2009, v katerem so revizorji računskega sodišča ugotovili več nepravilnosti in nezakonitosti. Po besedah vrhovnega državnega revizorja računskega sodišča Jorga Petroviča je revizija med drugim ugotovila, da urad pri javnih naročilih ni ravnal v sladu s predpisi. Prav tako je več javnih naročil razdelil na manjše dele, s čimer se je izognil javnemu razpisu.

V razpravi, v kateri so sodelovali le poslanci SDS in SNS, je Ivan Grill (SDS) ocenil, da je šlo pri kršitvah za malomarnost in zavestno kršenje zakonodaje. "Pri zaposlitvah je očitno šlo za vnaprej znane osebe, ki se jih je želelo zaposliti in se je temu vse prilagodilo," je dejal. Krek je priznal, da je pri poslovanju urada prišlo "do pomanjkljive strokovnosti", ni pa po njegovi oceni šlo za zavestno kršenje zakonodaje. "Tega iz poročila ni mogoče izpeljati," je dejal.

Poslanca SNS Silvena Majheniča (SNS) je zanimalo, kako je lahko urad devetim uslužbencem omogočil, da nadaljujejo delo brez dovoljenja za obdelavo osebnih podatkov. Krek mu je pojasnil, da je pri tem dejansko prišlo do malomarnosti, da pa gre za ljudi, ki so v uradu zaposleni že dolgo časa ter delajo dobro in strokovno.

Andrej Vizjak (SDS) je kot pomembno označil načelo, da se poskuša v težkih časih na lastnem zgledu pokazati državljanom, da je treba varčevati. "Sprašujem se, kako je mogoče prepričati upokojence, naj pristanejo na drugačno usklajevanje pokojnin, če imamo ugotovitve najvišje revizijske avtoritete o nepravilnostih v uradu predsednika," se je vprašal. Vprašal se je tudi, ali je smotrno, da je urad v letu in pol za najem letal porabil skoraj milijon evrov, medtem ko falcon stoji.

Krek je poslancu pritrdil, da mora biti urad predsednika zgled vsem ostalim, a dodal, da urad varčuje. Samo od leta 2008 do danes je tako porabo zmanjšal za 20 odstotkov, je dejal. Glede falcona pa je dodal, da z letalom ne razpolagajo.

Tudi pravilnik, ki je zaposlenim omogočal povračilo stroškov za protokolarne obleke, je po besedah Kreka ukinjen. Kot je na komisiji namreč povedal revizor Petrovič, takšnih ugodnosti zakonodaja ne omogoča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.