Končno: Slovenija bo jutri spet lažje zadihala

Foto: Profimedia ulice mesto Ljubljana covid Foto: Anže Petkovšek Ljubljana Foto: Anže Petkovšek Ljubljana
Ob izboljšanju epidemioloških razmer, ki je omogočilo prehod v t. i. oranžno fazo, je vlada danes sklenila sprostiti nekatere omejitve. Med drugim se s ponedeljkom odpirajo vse trgovine, odpravljena bo omejitev gibanja na občine in regije, v veljavi pa ostaja nočna omejitev gibanja. Vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov se vračajo v šole.
Oglej si celoten članek

Odlok, s katerim bo odpravljena omejitev gibanja na občine in na statistične regije, bo začel veljati jutri. 

Dovoljeno bo zbiranje do 10 ljudi, v veljavi pa ostaja omejitev gibanja v nočnih urah, torej med 21. in 6. uro. Po Hojsovih besedah bo omejitev gibanja ponoči sproščena, ko bodo v skladu z vladnim semaforjem epidemiološke razmere to dopuščale.

Vlada je danes tudi sklenila, da se s ponedeljkom v šole vračajo vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Pouk za vse bo potekal v matičnih učilnicah.

Ker so prihodnji teden v vzhodnem delu države počitnice, se bo tako v šolske klopi vrnilo približno 107.000 učencev in 6000 učiteljev iz zahodnega dela Slovenije, 83.000 učencev iz vzhodnega dela države pa se bo v šole vrnilo 22. februarja.

V srednje šole pa se v ponedeljek vrača približno 11.000 dijakinj in dijakov gimnazij in srednjih šol ter približno 650 dijakov nižjega poklicnega izobraževanja. Spet bo v šolskih prostorih potekal tudi praktični pouk ter izobraževanje odraslih, pojasnjujejo na šolskem ministrstvu. 

V višjih in visokih šolah ter na fakultetah bodo s ponedeljkom dovoljeni izpiti in seminarji do 10 udeležencev, te izjeme veljajo tudi za dijaške in študentske domove. Za vrtce pa s ponedeljkom ne bo sprememb.

Foto: Anže Petkovšek Ljubljana

Vrata bodo v ponedeljek odprle tudi vse trgovine. Hkrati v nobeni dejavnosti ne bo več zahtevan negativni test na novi koronavirus za potrošnike.

Zahtevano bo redno testiranje zaposlenih, pri tem pa bodo izjeme enake kot doslej, denimo bencinski servisi, pošte in lekarne, nekaj pa je novih. To so storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo ter priprava in strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance.

V skladu s širšo vladno odločitvijo sicer tudi glede testiranja zaposlenih velja, da lahko ti namesto negativnega testa predložijo dokazilo o cepljenju, potrdilo o prebolelem covidu-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu testa na novi koronavirus, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev.

Še naprej pa pri izvajanju vseh storitev ostaja omejitev ene stranka na 30 kvadratnih metrov oz. ena stranka na prostor, če je prostor manjši od 30 kvadratnih metrov, ter ena stranka na 10 kvadratnih metrov v primeru odprte tržnice.

Foto: Anže Petkovšek Ljubljana

Sproščajo se tudi nekatere druge omejitve. Že od sobote bo tako mogoče prehajanje notranje schengenske meje na vseh mejnih prehodih, kontrolne točke se namreč ukinjajo. Kot je na novinarski konferenci pojasnil Hojs, bo od sobote tudi možen vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega testa za cepljene in tiste, ki so covid-19 preboleli.

S ponedeljkom se v Sloveniji povečuje tudi obseg športa, ki je bil za zajezitev epidemije covida-19 dostopen le peščici registriranih in poklicnih športnikov ter individualni rekreaciji. Od ponedeljka bo dovoljena tudi brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do 10 športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje.

Za uporabo žičniških naprav bo veljal negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, kar velja tudi za delavce na smučiščih, ki so v stiku z uporabniki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 14:05 14. Februar 2021.

    Zadihali za kako dolgo? Janez ima itak že v scenariju Kako priti do rednih volitev, spisano kaj in kako mora …

  • 14:01 14. Februar 2021.

    Zadihali za en teden. Potem pa spet katastrofalni naslovi. Poslabšanje, črni dan za Slovenijo, toliko okuženih Slovenija ni imela že …

  • 13:46 14. Februar 2021.

    Končno: Slovenija bo jutri spet lažje zadihala. Ah sranje. Sem že mislil, da je Kalimero umrl. Jah no, škoda.....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.