Končno tudi v Sloveniji možnost kolektivne tožbe

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Ministstrtvo za pravosodnje bo še pred počitnicami pripravilo obsežen sklop sprememb. Z novim zakonom bo tudi v Sloveniji možno vložiti kolektivno tožbo.
Oglej si celoten članek

Na ministrstvu za pravosodje, ki ga vodi Goran Klemenčič, bodo v torek predstavili novosti, med katerimi je tudi zakon o kolektivnih tožbah. Vpeljava instituta kolektivne tožbe in kolektivne poravnave pomeni lažji dostop posameznikov do sodnega varstva v primeru množičnega oškodovanja, kot se je zgodilo pred leti pri preplačilih stroškov za elektriko ter zahtevkov povezanih z nedavno afero v avtomobilski industriji. 

Ministrstvo je sicer zatrjevalo, da lahko skupina ljudi že zdaj toži skupaj, a imajo tako položaj sospornikov in morajo vsak posamično plačati sodno takso: "Posameznik lahko toži državo samostojno, lahko pa tudi več posameznikov skupaj, če imajo položaj sospornikov (zahtevek temelji na bistveno podobni dejanski podlagi in enaki pravni podlagi)."

Mega sklop sprememb v sodstvu

Poleg že omenjenega zakona bodo predstavili tudi osnutke novega Zakona o sodnem svetu, Zakona o državnem odvetništvu ter osnutke sprememb Sodnega reda in Zakona o pravdnem postopku. 

Z ureditvijo statusa Sodnega sveta v samostojnem zakonu želijo okrepiti njegovo vlogo in položaj, namen novih pristojnosti na področju sodne uprave ter  prenosa pristojnosti za vodenje disciplinskih postopkov zoper sodnike pa je prispevati k povečanju splošnega zaupanja v pravosodje.

Posodobitev Sodnega reda naj bi omogočila večjo dostopnost (prvostopnih) sodnih odločb in vpogled v podatke iz vpisnikov prek spletnih strani, kar bo prispevalo k večji transparentnosti delovanja sodišč, v večji meri bo zagotovljena možnost snemanja in fotografiranja neposredno pred začetkom javne glavne obravnave in ob razglasitvi odločitve v sodnih postopkih. 

Za hitrejše dokončanje postopkov

S spremembami pravdnega postopka stremijo k hitrejšemu dokončanju postopkov brez nepotrebnega zavlačevanja, razkritju vseh informacij, ki so potrebne za učinkovito uveljavljanje pravic in ugotovitvi materialnih resnic v postopku. Spremembe predvidevajo tudi več dokončnih odločitev na višjih sodiščih ter ohranitev zgolj t. i. dopuščene revizije na Vrhovnem sodišču RS, kot to velja v drugih modernih pravnih ureditvah. 

Slovenija je v tem trenutku pred domačimi in mednarodnimi sodišči izpostavljena sporom, katerih vrednost krepko presega milijardo evrov. Na ministrstvu bodo zato preoblikovali Državno pravobranilstvo v Državni odvetništvo, s čimer želijo doseči bolj učinkovito zastopanje finančnih in drugih interesov Republike Slovenije. Ključni cilji predloga novega Zakona o državnem odvetništvu so optimizacija poslovanja, večja prožnost pri opravljanju dela, karierni sistem zaposlitve za mlade in uspešne pravnike ter posledično kakovostnejše opravljanje dela.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.