Koprivnikar: Dodatki so potreben in legitimen del plačnega sistema

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je na današnji tiskovni konferenci branil dodatke k plačam, saj da so potreben in legitimen del plačnega sistema. V javnem sektorju pa naj bi dodatki zavzemali le osem odstotkov plačne mase.
Oglej si celoten članek

"V javnosti je bilo veliko nekritičnih ocen, celo kriminaliziranja, ampak dodatkov v celotni masi plač je le osem odstotkov," je navedel minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je na zahtevo vlade pripravil analizo izplačevanja dodatkov v javnem sektorju, ki naj bi jo v prihodnjih dneh javno objavili.

Dodatki v masi plač javnega sektorja tako znašajo 8 odstotkov plačne mase, če odštejemo dodatek za delovno dobo, ki ga po ministrovih besedah prejemajo vsi, pa dodatki nanesejo le 3,5 odstotka. Pri tem naj bi dodatek za stalno pripravljenost nanesel 0,4 odstotka plačne mase v javnem sektorju. Obstajalo pa naj bi le devet različnih vrst dodatkov.

"Dodatki potreben in legitimen del plačnega sistema"

"Dodatki niso specifika javnega sektorja, saj jih prejemajo tudi v zasebnem sektorju," je še navedel Koprivnikar in nadaljeval, da so večinoma namenjeni za posebne poklice oziroma posebne delovne pogoje - policija, vojska, zdravstveni delavci … "

Prav zaradi teh skupin poklicev, pa naj bi bili po ministrovem mnenju "dodatki potrebni in legitimen del plačnega sistema".

Delež, ki ga dodatki - neupoštevajoč dodatek za delovno dobo - predstavljajo pri policistih, je denimo 16-odstoten, pri medicinskih sestrah 11-odstoten, pri vojakih devetodstoten. Sledijo zdravniki, zobozdravniki in pravosodni organi, je navedel.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 18:36 12. Februar 2016.

    Jaz sem v pripravljenosti 24/7, vse leto, tudi med dopustom. V vsem letu sem dobil dodatka pri plači SKUPAJ 20€ …

  • 07:51 12. Februar 2016.

    Dodatek dodatek mater trpijo banda prekleta kdo pa meni da dodatek še od delanih ur nimam poplačanih vseh..... marsi kakšno …

  • Ja dodatki v masi plač morda res znašajo "samo" 8% mase plač ampak kdo take dodatke dobi? Tisti ki jih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.