Koronavirus: Verjetnost, da bo ostal v populaciji, je velika

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Novi koronavirus bo moralo preboleti nekaj več kot 60 odstotkov populacije. Šele potem bo postal obvladljiv.
Oglej si celoten članek

Za zdaj še ni znano, kaj natančno se bo v prihodnje dogajalo z novim koronavirusom covid-19, je za Fokus 24 včeraj povedala dr. Tatjana Avšič Županc, virologinja in vodja laboratorija na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Če povzamemo, sta možna dva scenarija, po prvem, bolj ugodnem, bo virus preprosto poniknil, tako kot je poniknil virus SARS.

Zaradi zelo visoke virulentnosti, kar pomeni sposobnosti povzročanja bolezni, pa je bolj verjetno, da bo ostal v populaciji in se pridružil obstoječim štirim koronavirusom, ki povzročajo virusna obolenja respiratornih organov. 

Preboleti ga mora 60 odstotkov populacije

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi se moralo z novim korona virusom okužiti in ga preboleti nekaj več kot 60 odstotkov populacije, da bi njegovo širitev v prihodnje lahko nadzorovali oziroma obvladovali. To pomeni, da bi vsak okuženi v prihodnje lahko povzročil le posamezne izbruhe, nikakor pa ne bi več povzročil epidemije. 

Zato dr. Tatjana Avšič Županc pričakuje širitev novega koronavirusa še nekaj časa, predvsem se bo število okuženih zelo povečalo v Severni in Južni Ameriki, o tem, kaj se lahko zgodi v Afriki, od koder ni praktično nobenih vesti, pa niti ne upa razmišljati. Ob tem pa poudari, da resnih izkušenj strokovnjaki s pandemijami sploh nimajo, saj je bila zadnja, pandemija španske gripe, pred 100 leti.

Podoben je virusu SARS, le bolj nalezljiv

V veliko laboratorijih po svetu strokovnjaki zdaj testirajo genom novega virusa in razvijajo cepiva oziroma preizkušajo nove protivirusne učinkovine. Do zdaj so med drugim ugotovili, da je covid-19 na nek način zelo podoben SARS iz leta 2003, vendar so med njima tudi bistvene razlike. SARS je bil precej manj nalezljiv, hkrati pa precej bolj smrtonosen kot covid-19. Ugotovili so, da oba v organizmu zasedeta enake receptorje, le da ima covid-19 še neko dodatno molekulo, zaradi katere lažje vstopa v organizem in se tam razmnožuje. Ostali štirje koronavirusi pa se vežejo na povsem druge receptorje v organizmu. 

Glede na razvoj pandemije dr. Tatjana Avšič Županc še ocenjuje, da so bili rigorozni ukrepi, ki so jih sprejeli na Kitajskem ustrezni, saj so širitev virusa ustavili. Novih domačih okužb ni, beležijo le tiste, ki jih zdaj prinesejo na Kitajsko. Zato tudi ona vse poziva, da se držimo navodil in spoštujemo ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.