Korošci na osemtisočaku uresničili sanje

Foto: Foto arhiv alpinistične odprave Koroška 8000 Koroška 8000 Foto: Foto arhiv alpinistične odprave Koroška 8000 Koroška 8000 Foto: Foto arhiv alpinistične odprave Koroška 8000 Koroška 8000 Foto: Foto arhiv alpinistične odprave Koroška 8000 Koroška 8000
Včeraj pozno zvečer se je na brniško letališče vrnila alpinistična odprava Koroška 8000, ki se je uspešno povzpela na osemtisočak Broad Peak. Vrh je doseglo pet članov odprave.
Oglej si celoten članek

Odpravo, ki jo je podprla Planinska zveza Slovenije, so sestavljali vodja Grega Lačen, namestnik vodje Ludvik Golob (Ika), Andrej Gradišnik, Sašo Prosenjak, zdravnik Jurij Gorjanc, Tadej Zorman in Matej Flis.

"Dosanjali smo sanje koroških alpinistov o samostojni koroški odpravi na osemtisočaka. Dosanjali smo jih za vse, ki so kdaj koli to načrtovali ali le želeli, za vse Korošce, ki jim je bila mladostna pot prekinjena v hribih; Igorja, Franca, Vlada, Dušana, Meha, Kolčna in prijatelje, za vse, ki so doma stiskali pesti, da bi nam uspelo," so po osvojenem osemtisočaku dejali fantje.

Na vrh pet članov

Na srečo je pot potekala gladko, prav tako aklimatizacija."Vsi se že vrsto let ukvarjamo z alpinizmom in to ni naš edini osemtisočak. Aklimatizacija je bila uspešna brez kakršnih koli posledic," je za zurnal24.si dejal vodja odprave Grega Lačen.

Ves čas odprave jih je spremljalo precej nestanovitno vreme z vsakodnevnimi padavinami. "Občutki so nepopisni. Malce nam je ponagajalo vreme, a nam je kljub temu uspelo. Na vrh se je uspelo povzpeti petim članom odprave."

V prihodnosti imajo v mislih že nove podvige, ki pa zaenkrat še niso povsem dorečeni. "Najprej se bomo spočili, potem pa se bomo odpravili še kam," nam je še dejal Lačen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.