Korupcija: plačali naj bi mu safari

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Hrvaški Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je danes vložil obtožnico proti bivšem direktorju javnega podjetja Hrvaške vode, ki upravlja s hrvaškimi vodnimi viri, Jadranku Husariću in še dvema direktorjema.
Oglej si celoten članek

Slednja sta Husariću plačala safari v Namibiji v zameno za njegovo posredovanje pri poslovanju njunih podjetij s Hrvaškimi vodami.

Uskok bremeni direktorja podjetja Vodoprivreda Lonja-Zelina, Zorana Crnekovića, in direktorja podjetja Proning Božidarja Deduša kot tudi Husarića podkupovanja ter zlorabe položaja in pooblastil.

V obtožnici, ki jo je tožilstvo objavilo na svoji spletni strani, niso navedli vsote, ki jo je trojica porabila v lastno korist in bi jo morali vrniti v primeru obsodbe. Objavili pa so, da so poleg stroškov potovanja in lova v Namibiji v podkupnino šteli tudi stroške prevoza lovskih trofej na Hrvaško.

Na safariju so bili leta 2009

Trojica je bila na safariju v začetku junija 2009, namen potovanja pa so opisali kot strokovno izpopolnjevanje. Na podlagi tega je Dedušovo podjetje plačalo njegove stroške. Crneković je v svojem podjetju tri letalske vozovnice zabeležil kot storitev cestnega prevoza, v tednu, ki ga je preživel v Nambiji, pa ni tudi ni zabeležena njegova odsotnost z delovnega mesta. Partnersko podjetje Crnekovićeve družbe je plačalo stroške za prevoz lovskih trofej iz Namibije na Hrvaško.

Potem ko je Uskok marca lani sprožil preiskavo v omenjenem primeru, je Husarić v medijih zanikal prirejanje razpisov in krajo denarja. Pot v Namibijo je takrat predstavil kot svoj dopust in zanikal, da bi stroške plačale Hrvaške vode.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.