Korupcija pri prodaji Mercatorja

Foto: Žurnal24 (Foto: Bobo)
Ravnanje odgovornih oseb v zadevi Mercator ustreza opredelitvi korupcije, ugotavlja Kosova komisija za preprečevanje korupcije.
Oglej si celoten članek

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da ravnanje odgovornih oseb v državnih delniških družbah in uradnih oseb v vladi, ki so kršile več predpisov in izvedle postopke nakupa in prodaje delnic za pridobitev vpliva v zasebnih delniških družbah, ustreza opredelitvi korupcije.

 

Več prijav

Komisija je prvi prijavi prejela jeseni 2005 zaradi domnevno sporne prodaje delnic ene od slovenskih družb, neznan prijavitelj pa je isto zadevo komisiji posredoval spomladi 2008. Komisija je leta 2007 prejela tudi prijavi s konkretnimi imeni, ki se nanašata na ravnanje uradnih in odgovornih oseb v javnem oziroma zasebnem sektorju in na njihovo dogovarjanje o konsolidaciji družb.

''Menedžerji različnih delniških družb so se v prvi polovici leta 2005 dogovorili, da se bosta dve delniški družbi v zasebni lasti uskladili z državo glede obvladovanja določene tretje delniške družbe,'' navaja komisija. Čeprav načelno mnenje ne navaja imen družb, je iz sklicevanja na postopke Računskega sodišča mogoče sklepati, da gre za zadevo Mercator oziroma prodajo Kadovega in Sodovega deleža v Mercatorju Istrabenzu in Pivovarni Laško, ki se je zgodila avgusta 2005.

S soglasjem ministrstva
Delniški družbi v stoodstotni državni lasti naj bi se po ugotovitvah komisije v interesu dveh zasebnih podjetij najprej kratkoročno likvidnostno zadolžili s soglasjem ministrstva za finance, potem kupili delnice tretje delniške družbe, nato pa vse njene delnice (skupna vrednost posla je bila 180 milijonov evrov) prodali zasebnima podjetjema.

Ponarejen izpit javnega funkcionarja
Kosova komisija je ugotovila ravnanje, ki ustreza definiciji korupcije, tudi v eni izmed visokošolskih izobraževalnih ustanov. Po navedbah komisije so "tako prizadeti kandidati kot vodstvo izobraževalne ustanove vedeli, da je ponarejen izpit priznan kandidatu, ki je sicer javni funkcionar na eni od najpomembnejših oblastnih funkcij v državi".
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.